Ilustracija/ Arhivska fotografija, Foto: Filip Plavčić

POČELA JE BERBA, A KILOGRAM KOŠTA I DO 5.000 EVRA! Skupoceni delikates uspeva i na Balkanu

Moj biznis

Beli tartufi, poznati kao jedni od najcenjenijih kulinarskih dragulja, već stotinama godina privlače pažnju gurmana širom sveta.

Ove retke, aromatične pečirke koje rastu pod zemljom, smatraju se pravim luksuzom u svetu gastronomije.

Berba belih tartufa traje od septembra do decembra, a pronalazak ovih podzemnih blaga zahteva posebnu veštinu. Iskusni tragači, uz pomoć specijalno obučenih pasa, pažljivo pretražuju šumsko tlo, tražeći tartufe koji se ističu svojim intenzivnim mirisom, koji podseća na beli luk, sir i zemlju.

Zbog svoje retkosti i bogatog ukusa, beli tartufi postižu neverovatno visoke cene, često dosežući nekoliko hiljada evra po kilogramu. Prošle godine, cena istarskog belog tartufa prve kategorije kretala se između 4.600 i 5.000 evra za kilogram, dok je druga kategorija koštala oko 3.000 evra po kilogramu. U prvu kategoriju spadaju tartufi teži od 20 grama, dok u drugu pripadaju oni između 10 i 20 grama.

foto: Printscreen

Jedan od simbola Motovuna

Ove gljive koriste se u malim količinama, najčešće sveže narendane preko jela poput testenine, rižota ili jaja, kako bi svojim jedinstvenim ukusom i aromom pretvorile jednostavne sastojke u vrhunske delikatese. Iako su beli tartufi simbol luksuza i ekskluzivnosti, njihova popularnost ne opada. Svake godine sve više šefova i ljubitelja hrane širom sveta uključuje ovaj jedinstveni sastojak u svoje menije, čime beli tartufi nastavljaju da osvajaju nepca i postavljaju nove standarde u gastronomiji.

U Hrvatskoj, posebno u Istri, sezona belih tartufa već je počela. Međutim, ovogodišnji dugotrajni toplotni talas uticao je na smanjeni prinos. Zbog visokih temperatura, berba je bila slabija, a predsednik Udruženja tartufara Istre, Darko Muzica za HRT je naglasio da su tartufi vrlo osetljivi na klimu i količinu padavina. Istakao je da će sakupljači pričekati nekoliko nedelja kako bi omogućili tartufima da sazre i kako bi se osigurao njihov kvalitet.

Posebnost belih tartufa već godinama koristi se u turističkoj promociji Motovuna. Kako je rekao David Matković, direktor turističke zajednice Motovuna, tartufi su postali ključni deo ponude ovog područja, posebno kroz povezivanje s vinima i drugim manifestacijama, što čini Istru jedinstvenom destinacijom za ljubitelje vrhunske hrane.

Kurir.rs/Zagreb info