Foto: MRE

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ ZA BBC OSUDILA PRETNJE ZAPOSLENIMA U MINISTARSTVU: Rezultat dezinformacija o projektu „Jadar“

InfoBiz

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas prilikom uključenja u program radija BBC da su pretnje upućene zaposlenima u Ministarstvu rudarstva i energetike, u vezi sa projektom „Jadar“, rezultat dezinformacija koje postoje u javnosti.

- Svi zaposleni u Ministarstvu rudarstva i energetike dobili su pretnje da neće biti bezbedni ako nastave da rade na projektu „Jadar“. To je rezultat dugogodišnjeg širenja dezinformacija u vezi sa ekološkim uticajem projekta, a studije o uticaju na životnu sredinu još uvek nisu završene i predate nadležnim institucijama - rekla je ona.

Dodala je da je kompanija Rio Tinto 2004. godine dobila prve dozvole za istraživanje litijuma, kada su na vlasti bili političari koji danas posle 20 godina aktivno učestvuju u protestima protiv otvaranja rudnika, kao i da su blokade međunarodnih puteva i železničkog saobraćaja nedopustive.

Ministarka je istakla da bi zaokruživanje lanca vrednosti, od sirovine do finalnog proizvoda katoda, baterija i električnih automobila, imalo značajne ekonomske koristi za razvoj čitave zemlje.

- Litijum je kritična mineralna sirovina koja je na svetskom nivou prepoznata u borbi protiv klimatskih promena. Srbija je zemlja koja ima potvđene rezerve koje iznose 158 miliona tona rude, jedne od najvećih na evropskom kontinentu. Želimo da stvorimo ceo lanac vrednosti do proizvodnje katoda, baterija i električnih automobila čime ćemo otvoriti više od 20.000 novih visokokvalifikovanih radnih mesta, što bi doprinelo rastu BDP-u oko 16,5 odsto - rekla je ministarka.

biznis.kurir.rs