Foto: Shutterstock

RANE SORTE GROŽĐA VEĆ OBRANE, EVO KAKVA JE SITUACIJA SA PRINOSOM: Iskusni vinogradar otkrio šta je glavni uzrok dobrog roda

InfoBiz
> 09:08h

Berba grožđa je u punom jeku, a iskusni vinogradari ne pamte da su rane sorte obrane već početkom avgusta. Zbog izuzetno visokih temperatura i dugotrajne suše, prinosi su u proseku manji za 30 procenata, objavio je RTS.

Za razliku od prošle godine kada su spasavali rod od kiše, danas se u Župi bore sa sušom. Bere se ubrzano dok je grožđe još u dobrom stanju.

Takođe, pino noar, vranac i tamjanika, na obroncima Željina, Kopaonika i Goča su sazreli mesec dana ranije.

foto: Shutterstock

Vinogradar iz Tržca Ljubiša Protić kaže za RTS da je za dobru godinu odgovorno nebo 95 odsto, a pet odsto je na uzgajivačima.

- Mi uradimo sve to i onda počnemo da se hvalimo. Onda nebo nas kazni, što je bio slučaj prošle godine, a eto ove godine smo dobili nagradu ili, kako da kažem, ‘namirili se neki računi' - kaže Protić.

Enolog Aleksa Spasić napominje da se grožđe u Župi dosta dobro izborilo sa klimom i hladnijim noćima koje su počele pre desetak dana.

- Očuvao se aromatski kompleks pogotovo aromatičnih sorti. Možda bi jedna kišica pomogla da osveži vinograde koji su malo više osetili sušu - objašnjava Spasić za RTS.

Visoke temperature i suša sačuvale su grožđe od bolesti. Profesor Marko Malićanin sa Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu ističe da je, sa aspekta zdravstvenog stanja, grožđe fantastično.

foto: Shutterstock

- Ako govorimo globalno o kvalitetu grožđa, o njegovom potencijalu za proizvodnju vina, nije to ono što godina treba da donese - izjavio je Malićanin za RTS.

Ukazuje da ovo grožđe ima izuzetno visoke šećere, niske kiseline i da je dehidrirano.

- Tek ćemo da vidimo u vinima kakav ćemo aromatski potencijal da dobijemo i kako su ove ekstremne temperature uticale na kompletan metabolizam biljke - konstatuje profesor Malićanin.

Završetak berbe i prerade grožđa u Župi očekuje se za dve nedelje, što je nekada bilo nezamislivo.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs

Bonus video: