Foto: Shutterstock, Ilustracija

NE ČEKAJTE NI TREN, SADA JE PRAVO VREME ZA KUPOVINU STANA: Stručnjaci savetuju: Ako imate novac za učešće pravac u banku

Nekretnine

Euribor pada, što će usloviti i povoljnije uslove za kredit, ali i rast cena nekretnina. Tržište nekretninama ima veliki uticaj na ekonomiju. Plaćanjem poreza prilikom kupoprodaje, a trebalo bi i od rentiranja, puni se državni budžet i stvara mogućnosti za nova ulaganja. Upućeni kažu da je sada idealno vreme za početak pregovora oko kupovine stana, ali i da se institucije posvete toj privrednoj grani.

Da je živnulo tržište nekretnina potvrđuje i povećan obrt sredstava poslednjih nekoliko meseci.

Cene rastu, sporije nego u prethodnom periodu, a raste i ponuda.

foto: Shutterstock

Stručnjaci su saglasni – bolji je izbor kupovina stana, nego da se bude podstanar.

- Ukoliko nameravate da živite u tom stanu, ukoliko ste kreditno sposobni i imate pare za učešće za dobijanje kredita, isplati se kupiti stan - kaže predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Ljubiša Banovački.

Ističe da je to dugoročna investicija i bolje nego da dajete na mesečnom nivou određene zakupe.

Kupovina stana kao investicija

Stanovi se, trenutno, ređe kupuju kao rešenje stambenog pitanja, češće kao investicija.

Prema podacima RGZ-a u Srbiji se 85 odsto stanova kupuje za gotovinu, dok je 25 odsto onih koji postaju vlasnici iz kredita.

foto: Shutterstock

Potpredsednik stručnog saveta Klastera nekretnina Srbije Milić Đoković kaže da 100 hiljada evra iz kredita napravi 450 hiljada evra takozvanog keša.

- Često se pita narod otkud ovoliki keš, nema keša, keš je banka, banka kreće i praktično zakotrlja taj sam obrt i onda se to samo multiplikuje - pojašnjava Đoković.

Novi stanovi, kažu investitori, rasprodati su i pre završetka radova.

U Srbiji 30 odsto ljudi ima više od jedne nekretnine. Mnogo je onih koji ih komercijalizuju.

foto: Shutterstock

Evidencija i porez na izdavanje stanova

Neuređeno tržište iznajmljivanja stanova, pored rizika koje nosi, uslovljava gubitak u državnoj kasi, ali i probleme vlasnicima.

Izmenama Zakona o stanovanju i uvođenjem obaveze da profesionalni upravnici, sa statusom službenog lica, prave evidenciju o rentiranju, upućeni vide kao način da se tržište uredi.

- Ono što mi profesionalni upravnici radimo jeste da prilikom definisanja zgrade tražimo do vlasnika stana da se izjasni da li živi u tom stanu to jest popunjavanjem evidencionog listića ili ga komercijalizuje - objašnjava Ljubiša Banovački.

foto: Shutterstock

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika kaže da je to zato što im je bitno da imaju kontakte od podstanara u slučaju nekih hitnih intervencija.

Potpredsednik stručnog saveta Klastera nekretnina Srbije kaže da je upravljanje nekretninama ozbiljan posao.

- Mi treba ozbiljno time da se pozabavimo, ovde je, otprilike, varijanta - lezi lebu da te jedem, znači, iznajmio sam stan dobro je, doći će kirija i to je to - kaže Milić Đoković.

Objašnjava da računica nije jednostavna – 'Ne možete vrednost, 200 hiljada evra da date za 500 evra i da ne mislite o tome ništa'.

Tačne evidencije o tome koliko se stanova u Srbiji izdaje, nema, prema poslednjem popisu stanovništva.

Da živi u iznajmljenom stanu izjasnilo se 123.000 ljudi, dok je porez za rentiranje stana platilo oko 2.000 vlasnika.

biznis.kurir.rs/RTS