Foto: Shutterstock

OVAJ PLAN IM NIJE URODIO PLODOM Na ograničenje cena kirija niko nije obraćao pažnju - Priznali: 'Ovo je promašaj!'

Nekretnine

Ograničenje cena stanova za iznajmljivanje, sa kojom Nemačka i pojedini gradovi eksperimentišu od 2015, pokazala se potpuno neefikasnom.

Nedostatak stambenog prostora je tolika da vlasnici stanova mogu da rade šta hoće, a podstanari kvadrate plaćaju 'suvim zlatom'.

Stan od 80 kvadrata u Diseldorfu, tek površno okrečen i ni blizu završenog renoviranja, nudi se potencijalnim stanarima za 1.500 evra mesečno, bez režija, prenosi tPortal.

Agent zadužen za ovaj stan je oduševljen, jer telefon ne prestaje da zvoni, iako je cena od 1.500 evra mesečno mimo svih ograničenja zakupnine koje su nametnule gradske vlasti.

foto: Shutterstock

Regulativa bez kazni

Prema ograničenju, cena najma stana ne sme da pređe 10% prosečne zakupnine u okruženju. Za ovaj stan traži se čak 400 evra više od proseka, ali to ne smeta ni agentu ni budućim stanarima jer za kršenje pravila o ograničenom zakupu nema kazni.

Martin Peters sa portala Mietenmonitor iz Frajburga prati oglase pomoću posebnog softvera i koristi mnoge faktore kako bi izračunao da li je tražena kirija dozvoljena. Ono što svakodnevno vidi šokira ga, jer se gotovo niko ne obazire na ograničenje.

- Delimično zato što gradovi ne obraćaju pažnju na to. Nema vlasti koji to proverava - kaže Peters.

Problem je to što mnogi stanari ne traže od stanodavaca da se drže ograničenih cena stanova. Felicitas Somer sa Tehničkog univerziteta u Minhenu ispitala je 10.000 ljudi, od kojih se samo 2,4% usudilo da zatraži od stanodavca da poštovanje ograničenje cene.

Država po tom pitanju ne preduzima ništa. Savezna ministarka građevinarstva Klara Gejvic kaže da se može ići na sud ako se krše zakoni. Naravno, malo će se ko od podstanara upuštati u parnicu zbog kršenja ograničenja cena, čega se ionako niko ne pridržava.

biznis.kurir.rs/b92