Foto: Shutterstock

MILADIN KOŽNU OBUĆU IZRAĐUJE RUČNO UZ STARE METODE: U Srbiji i dalje ima zanatlija, a evo ko su našim radnicima glavni konkurenti

Moj biznis

Proizvodnja kožne odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i zasnovana je na spoju zanatske veštine i savremenih tehnologija. Srbija je poznata po kvalitetnoj koži, koja se koristi za izradu raznovrsnih proizvoda, uključujući jakne, kapute, torbe i obuću.

Danas se na domaćem tržištu uglavnom proizvodnjom predmeta od kože bave mali proizvođači i zanatlije.

Zanatlija Miladin Milojević kaže da ručno izrađuje kožnu odeću i pritom koristi tradicionalne tehnike obrade i šivenja kože koje se prenose generacijama.

foto: Shutterstock

- Mnogi manji proizvođači i zanatlije imaju razvijenu industriju prerade kože, a domaći proizvođači često kao sirovinu koriste lokalnu kožu, poznatu po svojoj izdržljivosti i kvalitetu - objašnjava Milojević.

Osim tradicionalnih metoda, u Srbiji postoji i nekoliko većih proizvođača koji koriste moderne tehnologije i mašine za masovnu proizvodnju kožne odeće. Ove kompanije često izvoze svoje proizvode u inostranstvo, pre svega na tržišta Evropske unije.

U poslednje vreme, prema njegovim rečima, sve više pažnje se posvećuje održivosti i ekološkim standardima u proizvodnji kože, što uključuje smanjenje upotrebe štetnih hemikalija i poboljšanje uslova rada u industriji.

- U zavisnosti od kvaliteta, boje, vrste cene kože po metru kvadratnom iznose od 18 do 20 evra. Međutim, iako je cena pristupačna velika je konkurencija sa uvoznicima, posebno robe iz Azije, koji su jeftiniji. To je i jedan od najvećih problema sa kojima se susreću domaći proizvođači - kaže Milojević.

Iako je ukupan broj registrovanih firmi u delatnosti proizvodnje odeće od kože 52, finansijski rezultati pokazuju da je poslovanje celog sektora ugroženo.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs