GASTARBAJTERI DOĐU U ZAVIČAJ DA VIDE RODBINU I USPUT PAZARE ZUBE Ne pitaju koliko košta, cene u Srbiji 10 puta niže nego na zapadu
Foto: Shutterstock

GASTARBAJTERI DOĐU U ZAVIČAJ DA VIDE RODBINU I USPUT PAZARE ZUBE Ne pitaju koliko košta, cene u Srbiji 10 puta niže nego na zapadu

Moj biznis -

Medicinski turizam, pre svega dentalni, jedna je od grana koja može da bude velika šansa za našu zemlju. Procene su da godišnje 60.000 pacijenata iz zemlje, ali i inostranstva, potraži pomoć naših stomatologa.

Miodrag Jovanović iz Kosovske Mitrovice po preporuci je došao u stomatološku polikliniku u Novom Sadu, kako bi uz stručne stomatologe i povoljniju cenu "ulepšao svoj osmeh".

- Zadovoljan sam, ne samo uslugama, nego i ljudima - kaže Miodrag Jovanović.

Miodrag je doputovao u Novi Sad kako bi mu se ugradili zubni implantati, te mu je bilo važno da to uradi neko pouzdan, ali i zato što je ta usluga tu višestruko jeftinija. Upravo tim parametrima rukovode se i stotine dentalnih turista, koji se najčešće baš tokom letnjih odmora odlučuju za protetske i hirurške usluge.

- Implantati, endodoncija, lečenje korena zuba. U inostranstvu je dramatično skuplje nego ovde, naravno i protetika, krunice, holivudski osmeh. U Evropskoj uniji je veoma skupo, mnogo se razlikuju cene čak i u Hrvatskoj i okruženju. Ovde je pacijentima povoljnije, imamo ih mnogo, čak i iz Hrvatske, BiH, iz cele Evrope - rekla je Nataša Nikolić, specijalista prodetalogije.

zubar, stomatolog, Čačak
foto: RINA

Iako tačna cena zavisi od vrste materijala i ordinacije, cene usluga naših stomatologa su i 10 puta niže nego na zapadu. Mnogi stranci čak pređu okean kako bi ovde popravljali zube. Ipak, paprene cene u inostranstvu nisu glavni pokretač za strance da dođu upravo u Srbiju. Oni dolaze i zbog turističkih potencijala naših gradova, ali bi to, po mišljenju dr Siniša Telarova, trebalo podići na viši nivo, te apeluje na nadležne.

- Treba organizovati i dobar smeštaj, i da im se osmisli vreme između intervencija, ko će ih sačekati na aerodromu. Kod nas to rade prijatelji, poznanici, sve je to spontano, ima tu nekih agencija, ali bi one to htele odmah i sada, a to, po mom mišljenju, zahteva vreme - kaže dr Teralov.

Iako se ne zna tačan broj medicinskih turista u Srbiji, procene Nacionalne asocijacije turističkih agencija jesu da godišnje našu zemlju poseti između 40.000 i 60.000 stranaca, a taj broj bi mogao biti i veći, smatra dr Telarov, ukoliko bismo se ugledali na susednu Mađarsku, koja je već godinama vodeća zemlja na evropskom tržištu dentalnog turizma.

Biznis.kurir.rs/RTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja