Foto: Profimedia

POZNATI BREND KOJI POSLUJE U SRBIJI POČEO DA TONE: Veliki broj radnika ostaje bez posla, a para nema ni na vidiku! Totalni KOLAPS

InfoBiz

Alpina će deo proizvodnje preseliti u Bosnu i Hercegovinu, a u Sloveniji će otpustiti 60 radnika. Poslovanje s gubitkom nastavlja se i ove godine, a sledeće godine bi, prema planovima Alpine, trebalo da posluju oko pozitivne nule.

U Alpini su zaustavili razvoj modne obuće, ali i dalje proizvode stare modele za svoju prodajnu mrežu, piše ljubljanski Dnevnik, prenosi Seebiz.

Nakon najave smanjenja broja zaposlenih, Alpina je pripremila program otpuštanja koji će radnicima i sindikatima prezentovati u narednim danima.

U Sloveniji, gde Alpina zapošljava 331 od ukupno 948 radnika u celoj grupi, do kraja ove godine broj zaposlenih smanjiće se za 60. Od ukupne radne snage u Sloveniji više od stotinu njih radi u prodavnicama. Kako je pojasnila direktorka Alpine Amadee Kavčič Jesenovec, za sada ne planiraju da menjaju broj prodavnica, pa će broj zaposlenih u trgovinama ostati približno isti.

Prema rečima direktorke, uprava se zalaže za što veću primenu "soft" otpuštanja i vođenje računa o socijalnim kriterijumima kako bi se ublažio efekat nezaposlenih u lokalnoj sredini.

foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

- Pomoći ćemo u pronalaženju novih poslova. Čim su izašle prve javne informacije o otpuštanjima, javile su nam se okolne kompanije kojima je potrebno dodatno osoblje - rekla je Kavčič-Jesenovčeva.

- U našim proizvodnim jedinicama proizvodimo samo stare modele za potrebe vlastite prodajne mreže, a ne razvijamo nove. Prošle godine smo se fokusirali na razvoj i proizvodnju sportske obuće.

Alpina je krajem jula zatvorila jedan od svoja dva proizvodna pogona u Bosni i Hercegovini, a bez posla je ostalo 86 radnika. U nadolazećim mesecima kompanija će iz Žira preseliti deo svojih proizvodnih linija: montažnu liniju obuće za alpsko skijanje, obuće za skijaško trčanje i planinarenje kao i fabriku čipsa.

- U Žiri će ostati alatnica, odeljenja livenja plastike, odeljenje razvoja, marketinga i prodaje, odnosno svi poslovi s visokom dodanom vrednošću -rekla je direktorka.

Poslednjih godina Alpina kontinuirano smanjuje proizvodnju modne obuće. U 2016. godini proizvela je oko 610.000 pari obuće, prošle godine 141.000, a ove godine će proizvesti tek oko 45.700 pari obuće.

foto: Profimedie

Kako je rekla Amadea Kavčič Jesenovec, najveći pad proizvodnje bio je na početku epidemije kovida. Prošle godine je, međutim, tadašnja uprava odlučila da zaustavi razvoj modne obuće jer su Alpinini najveći kupci otišli u stečaj, a nisu uspeli da pronađu nove kupce.

Ujedno je naglasila da Alpina dugoročno planira da ostane vodeći proizvođač obuće za skijaško trčanje - za zimsku sezonu 2024/25. potpisali su ugovor i s aktuelnim prvakom u skijaškom trčanju, Norvežanima.

- Dalji razvoj ne bi bio moguć bez vlasnika koji su u poslednjih godinu i po osigurali potrebna sredstva. U razvoj jednog novog modela mora se uložiti 500 do 700 hiljada kuna. Novca za ovakav razvoj u Alpini nije bilo u poslednjih 15 godina - dodala je Kavčič-Jesenovčeva. Od 2022. Alpina je u vlasništvu češke kompanije K&H.

BiznisKurir/B92