Foto: Shutterstock

OBORENA CENA NAFTE ZA GOTOVO 2 ODSTO: Može da se kupi ispod 80 dolara za barel - Nisu ovo uradili bez razloga!

Novčanik

Cena nafte pala je za skoro dva odsto u ponedeljak nakon što su izraelski zvaničnici izjavili da žele da izbegnu uvlačenje Bliskog istoka u totalni rat u odgovoru na raketni napad na Golansku visoravan tokom vikenda.

Terminske cene za referentnu sirovu naftu Brent su se smanjile na 79,78 dolara po barelu, što je pad od 1,35 dolara ili za 1,7 odsto. Cene američke sirove nafte WTI oslabile su za 1,35 dolara ili 1,8 odsto odsto na 75,81 dolara po barelu, prenosi Reuters.

Dodatno su pale za oko 0,3 odsto u utorak pre podne, prema podacima portala OilPrice.

foto: Shutterstock

Dvojica izraelskih zvaničnika rekli su u ponedeljak da Izrael želi da se osveti libanskoj grupi Hezbolah koju podržava Iran, koju Tel Aviv krivi za subotnji napad u kojem je ubijeno 12 dece i tinejdžera, ali bez izazivanja šireg sukoba. Tenzije su izazvale zabrinutost investitora o potencijalnom uticaju na proizvodnju nafte iz najvećeg svetskog regiona za njenu proizvodnju, ali do sada proizvodnja nije bila pogođena. Brent i WTI su izgubile 1,8 i 3,7 procenata vrednosti prošle nedelje zbog pada potražnje iz Kine i nade u sporazum o prekidu vatre u Gazi.

BiznisKurir.rs