Foto: Profimedia

SA NJIHOVIM PASOŠEM MOŽE DA SE PROPUTUJE CEO SVET: Niko ih se ne bi ni setio, a uveliko su nadjačali čak i Amerikance!

InfoBiz
> 10:34h

Putnici iz Singapura ponovo imaju pristup putovanju bez viza nego bilo ko drugi, nakon što je njihova zemlja nakratko pala na drugo mesto prošle godine na godišnjoj rang listi najmoćnijih svetskih pasoša "Henli i Partneri".

Građani grada-države jugoistočne Azije imaju bezvizni pristup rekordnih 195 globalnih turističkih destinacija, od mogućih 227 — u skladu sa globalnim trendovima ka dostupnosti međunarodnih putovanja.

- Opšti trend u poslednje dve decenije bio je ka većoj slobodi putovanja, pri čemu se globalni prosečan broj destinacija kojima putnici mogu pristupiti bez viza skoro udvostručio sa 58 u 2006. na 111 u 2024. godini - rekao je Kristijan H. Kaelin, predsednik kompanije "Henli & Partneri", navodi se u saopštenju.

Međutim, rekao je Kaelin, „globalni jaz u mobilnosti između onih na vrhu i na dnu indeksa sada je veći nego što je ikada bio, a prvorangirani Singapur može da pristupi rekordno 169 destinacija više bez viza nego Avganistan.”

foto: Profimedia

Američki pasoš sve slabiji

Sjedinjene Države su treću godinu zaredom pale u rangiranju indeksa pasoša: američki pasoši su sada osmi po snazi, sa bezviznim pristupom većem delu Evrope, Australije i Latinske Amerike. Veliki delovi Afrike i Azije, međutim, zahtevaju da Amerikanci dobiju vize pre ulaska na svoje granice. Pre deceniju, Amerikanci su imali najmoćnije pasoše na svetu, ali je njihov pristup putovanju stalno opadao poslednjih godina.

Siromašnije zemlje se i dalje suočavaju sa oštrijim ograničenjima putovanja od svojih bogatijih vršnjaka. Značajno je da se sedam od deset najboljih zemalja koje dobijaju najviše odbijenih šengenskih viza nalaze u Africi.

- Afrikanci se suočavaju sa trostrukim udarom: manjom snagom pasoša, višim stopama odbijanja viza i, posledično, ograničenom ekonomskom mobilnošću -napisao je Mehari Tadele Maru, pomoćni profesor na Školi za transnacionalnu upravu pri Evropskom univerzitetskom institutu, u izveštaju "Henli i Partneri".

foto: Profimedia

Ukratko, najsiromašniji pojedinci se suočavaju s najvećim poteškoćama kada žele da putuju ili se presele u prosperitetnije zemlje.

Pakistan

Pakistan je izabran za peti najslabiji pasoš na svetu. Pakistanci mogu putovati na 33 globalne destinacije bez potrebe za vizom.

Jemen

Ovo mesto sa Pakistanom deli Jemen, Jemenci mogu da putuju na 33 globalne destinacije bez potrebe za vizom.

Irak

Irak ima treći najslabiji pasoš na svetu. Iračani mogu putovati do 31 globalne destinacije bez potrebe za vizom.

Sirija

Sirija ima drugi najslabiji pasoš na svetu. Sirijci mogu da putuju do 28 globalnih destinacija bez potrebe za vizom.

foto: Profimedia

Avganistan

Avganistan ima najslabiji pasoš na svetu. Avganistanci mogu putovati na 26 globalnih destinacija bez potrebe za vizom.

Španija

Španija je izjednačena za drugi najjači pasoš na svetu. Španci mogu putovati na 192 globalne destinacije bez potrebe za vizom.

Japan

Japan je izjednačen za drugi najjači pasoš na svetu. Japanci mogu putovati na 192 globalne destinacije bez potrebe za vizom.

Italija

Italija je, takođe, na drugom mestu. Italijani mogu putovati na 192 globalne destinacije bez vize.

foto: Profimedia

Nemačka

Nemačka je isto izabrana za drugi najjači pasoš na svetu. Nemci mogu da putuju na 192 globalne destinacije bez potrebe za vizom.

Francuska

Francuzi, kao Nemci, Italijani, Japanci i Španci mogu da putuju na 192 globalne destinacije bez potrebe za vizom.

Singapur

Singapur ima najjači pasoš na svetu. Ljudi iz Singapura mogu putovati na 195 globalnih destinacija bez potrebe za vizom.

BiznisKurir/Quartz

Bonus video: