BEČLIJE TRAŽE UVOĐENJE "POREZA NA ZDRAVLJE" ! U fokusu i Srbija, koja je uz Bugarsku, na trećem mestu po broju pušača
Foto: Shutterstock

PAZI SAD

BEČLIJE TRAŽE UVOĐENJE "POREZA NA ZDRAVLJE" ! U fokusu i Srbija, koja je uz Bugarsku, na trećem mestu po broju pušača

Novčanik -

Povećanje akciza predstavlja najvažniji i najisplativiji deo strategije za kontrolu štete koju nanose proizvodi poput duvana, alkohola, bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom i drugi koji negativno utiču na zdravlje, navode iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (wiiw).

Ova institucija pokrenula je inicijativu „Porezi za zdravlje“ (Taxes for Health Initiative – THEi), međunarodnu istraživačku mrežu koja se bavi porezima na duvan i druge proizvode štetne po zdravlje.

Fokus projekta, lansiranog u februaru 2024. godine, je na sedam zemalja Centralne i Istočne Evrope: Bugarskoj, Gruziji, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Turskoj i Ukrajini.

Projekat, koji je podržan od strane fondacije Bloomberg Philanthropies, vodi tim istraživača iz Bečkog instituta – Biljana Jovanović, Nóra Kungl i Kristijan Fidanovski, uz podršku eksterne konsultantkinje, profesorke Hane Ross.

Zdravstveni porezi obuhvataju akcize na duvan, alkohol, bezalkoholna pića zaslađena šećerom i druge štetne proizvode koji negativno utiču na zdravlje, smanjujući očekivani životni vek i produktivnost, dok povećavaju troškove zdravstvene zaštite i morbiditet.

pušenje, prestanak pušenja, cigarete
foto: Shuterstock

Kako navode iz Bečkog instituta, povećanje akciza predstavlja najvažniji i najisplativiji deo strategije za kontrolu štete, a trenutni fokus THEi inicijative je kontrola upotrebe duvana.

I pored značajnih reformi i mera kontrole duvana u proteklih nekoliko decenija, pušenje i dalje ostaje vodeći uzrok preventabilnih smrti širom sveta. Zemlje Centralne i Istočne Evrope beleže neke od najviših stopa prevalencije pušenja (procenat pušača u populaciji) i intenziteta pušenja (broj cigareta po pušaču) na svetu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Srbija i Bugarska su 2022. godine imale treću najvišu stopu prevalencije pušenja (39,5 odsto) među zemljama sa više od milion stanovnika. U EU sve zemlje Centralne i Istočne Evrope, osim dve, imaju značajno više stope pušenja od proseka EU.

THEi inicijativa reaguje na nedostatak političke pažnje prema zemljama CEE u zajednici javnog zdravlja. Ove zemlje su nedovoljno podržane u svojim naporima za kontrolu duvana, uprkos značajnim negativnim posledicama po javno zdravlje zbog visoke prevalencije pušenja.

THEi se pridružuje dugogodišnjoj kampanji za kontrolu duvana (Bloomberg Initiative to Reduce Tobacco Use), koja je od 2005. godine investirala 1,58 milijardi dolara pomažući da se promene politike u desetinama zemalja i potencijalno spasu stotine hiljada života.

Trenutno mreža wiiw-a putem THEi uključuje Institut ekonomskih nauka u Srbiji, Institut za strukturna istraživanja u Poljskoj, Institut za ekonomska istraživanja u Bugarskoj, Aspen Institut u Rumuniji, Centar za ekonomsku strategiju u Ukrajini, Udruženje za ekonometrijska istraživanja u Turskoj i Gruzijski institut za javne poslove u Gruziji.

Kurir.rs/Biznis.rs/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track