Foto: RINA

AUSTRIJANCI SADA IDU NA MORE KAO NEKAD JUGOSLOVENI: Evo koliko ih košta ovakvo putovanje, dopada se mnogima

InfoBiz

Auto-voz je ekološki prihvatljiv način putovanja te ponovo postaje popularan među turistima, u ovom slučaju Austrijancima, tokom letnjih meseci.

Put do Hrvatske od Beča kroz Sloveniju traje 14 sati i garantuje mnogo manji ugljenični otisak. Voz iz Beča za hrvatsku obalu ide samo leti i to tri puta nedeljno. Prošle godine ova linija je prevezla 2.500 vozila, što je četiri puta više nego 2021. godine.

- Koštalo nas je oko 800 evra za tri osobe, sa bebom i autom. Izgleda mnogo, ali ako uzmete u obzir dvodnevno putovanje kolima i hotel za troje... Ako moram da izračunam, gubim 60 evra, ali vredi - rekao je jedan putnik.

Putovanje vozom omogućava putnicima da izbegnu rizike povezane sa dugim putovanjima, kao što je umor, jer umesto da voze, putnici mogu provesti udobnu noć u vagonu za spavanje.

- Mi smo iz Austrije, nedaleko od Beča, a vozom idemo u Split. Nije ekološki prihvatljivo voziti se motorom toliko dugo, ali ako se vozite vozom, mnogo je bolje. I osećam se manje krivom - kaže Brigit Rouz, koja putuje sa suprugom porodičnim motorom.

biznis.kurir.rs/euronews.com