Foto: screenshot RTS

biće pšenice

MIRKO OČEKUJE REKORDAN PRINOS OVOG LETA! Ratarima vreme išlo na ruku, puni ambari za one koji su ispoštovali jedno pravilo

Moj biznis

Ovih dana zahuktava se žetva pšenice na brdsko - planinskom području Topličkog okruga, gde će ovaj važan posao u poljoprivredi, potrajati do kraja jula. Ratari su uglavnom zadovoljni prinosom žitarica, koje se na pojedinim parcelama kreću i do 6 tona po hektaru, što je iznad proseka za ovo podneblje.

foto: Printscreen/RTS

U ataru sela Donje Rečice, podno Jastrepca, krenula je žetva pšenice. Na parceli Mirka Lazića, od nekoliko hektara, koja je ujedno i ogledno polje Poljoprivredne stručne službe, očekuju se odlični prinosi, čak i znatno iznad proseka za toplički kraj.

- Očekujemo 5-6 tona po hektaru, nadamo se da je tako, videćemo sad kad budemo to završili - kaže Mirko Lazić iz Prokuplja i na pitanje da li su to solidni prinosi za toplički kraj i za Prokuplje dodaje:

- Za ovo vreme, nikad bolje nije ni bilo.

foto: Printscreen/RTS

U Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kuršumliji potvrđuju da su ove godine vremenske prilike uglavnom išle na ruku ratarima i da su na onim parcelama, na kojima su ispoštovane preporučene agrotehničke mere, prinosi odlični.

- Vrša, takoreći počinje ovih dana, negde je počela, negde traje. Očekivanja, za sad su izvanredna, žito se nalazi u dobrom stanju, prinosi će da budu sigurno pet, šest do sedam hiljada kila po hektaru, što je sasvim zadovoljavajuće za ove naše krajeve i uslove - kaže Savo Došović, savetodavac PSSS u Kuršumliji.

foto: Printscreen/RTS

Većina ratara u Toplici žitarice proizvodi uglavnom za sopstvene potrebe. Trenutna cena od 20 do 22 dinara, prema njihovoj tvrdnji, jedva da pokriva troškove proizvodnje, zbog čega se eventualni tržišni viškovi uglavnom skaladište, u iščekivanju više cene.

- Ovo žito ide na čuvanje, videće i sam šta će, uglavnom nisu zadovoljni - navodi Savo Došović, savetodavac PSSS u Kuršumliji.

- Cena je slaba, nikakva cena i onda, očekujemo neku bolju cenu, videćemo šta će dalje da bude - kaže Mirko Lazić iz Prokuplja.

Poljoprivrednicima u Toplici, uskoro će biti dostupne i informacije o prinosima vodećih sorti pšenice, ječma i trtikala, na oglednom polju u Donjoj Rečici, što će im značajno pomoći u odabiru sortimenta za predstojeću jesenju setvu.

biznis.kurir.rs/RTS