Foto: screenshot RTS

Jagnje se tri puta u 2 godine

ILIĆI ZA 7 GODINA UTROSTRUČILI BROJ OVACA: Gaje jednu posebnu rasu, imaju kvalitetna grla, a prodaja ide kao alva

Moj biznis
> 09:14h

Broj ovaca u Srbiji se smanjuje, a stado kod Ilića u Klenju u Mačvi, pokazuje da može i drugačije. Pre sedam godina kupili su prva ženska grla, na porodičnoj farmi sada imaju nekoliko stotina ovaca, francuske rase Il de Frans.

U dva objekta, 300 ovaca. Jagnje se tri puta u dve godine, i veoma su mesnate, kažu Ilići, koji su stado utrostručili. Uz savremenu mehanizaciju, posao se brže i lakše uradi.

foto: Printscreen/RTS

- To je bilo najlakše kad je bilo sto komada. Da prati jedna osoba, da se ne umori. I može od toga da se živi pristojno. Krenula je i prodaja, i to se malo širilo. I u malo težim godinama, kada je bila skupa hrana, mi smo uspeli da očuvamo stado da bude u kondiciji, da se bude kako je i kad je idealno, malo je teže bilo, ali smo se izborili - navodi Ivan Ilić iz Klenja. Dodaje i da ima vremena i da se odmori, i da se ode u selo na kafu.

Obrađuju 17 hektara. Seju i postrne useve, ali i pored dve žetve u toku godine, hranu za ovce dokupljuju.

foto: Printscreen/RTS

- Sejemo grahoricu, grašak, raž, ječam i onda sejemo kukuruz za silažu. Dosta hrane kupimo. Na ovaj broj stoke falilo bi nam još 15 hektara, ali pošto je skup zakup bolje se isplati - navodi Veroljub Ilić iz Klenja.

Medalje i pehari na policama. Trud i rad prepoznati su na sajmovima i takmičenjima. Sa plasmanom problema nemaju, i kvalitetna grla lako prodaju.

foto: Printscreen/RTS

- Ova godina možemo reći da je bila dobra, prodali smo i u priplod lepo jaganjaca, i klanična cena je bila lepa. Sad je malo u padu, ali nadamo se boljem kako i uvek. Stado je umatičeno, subvencije su redovne. Kad je javni poziv predamo, i čekamo. Značajne su dosta, pokrijemo deo hrane - kaže Ivan Ilić iz Klenja.

Nekada su Ilići uzgajali krave. Mleko sada proizvode samo za svoje potrebe, a uz ovce, na porodičnom imanju u Klenju tove i junad.

biznis.kurir.rs/RTS

Bonus video: