Foto: Profimedia

sramota

TERALI ZAPOSLENE DA RADE 18 SATI DNEVNO ZA 8 DOLARA: Milijarderi slugama uzeli pasoše i ograničili slobodu - svi završili na sudu!

InfoBiz

Članovima najbogatije britanske porodice sudi se u Švajcarskoj zbog optužbi da su potrošili više novca na brigu o svom psu nego na svoje sluge. Porodica Hindudža, čija je vrednost procenjena na 37 milijardi funti (47 milijardi dolara), optužena je za eksploataciju i trgovinu ljudima.

Porodica poseduje vilu u bogatom kvartu Kolonji u Ženevi, a sve optužbe protiv njih se odnose na njihovu praksu uvoza posluge iz Indije da bi se brinula o njihovoj deci i domaćinstvu.

Prakaš i Kamal Hindudža, zajedno sa svojim sinom Adžejem i njegovom suprugom Namratom su navodno osoblju konfiskovali pasoše, plaćali im samo osam dolara (sedam funti) za 18-časovne radne dane i dozvolili im malo slobode da napuste kuću.

foto: Shutterstock

Iako je prošle nedelje postignuta finansijska nagodba oko eksploatacije, članovima ove porodice se i dalje sudi za trgovinu ljudima, što je teško krivično delo u Švajcarskoj. Oni negiraju optužbe.

Ove nedelje na sudu, jedan od najpoznatijih tužilaca u Ženevi, Iv Bertosa, uporedio je skoro 10.000 dolara godišnje za koje je tvrdio da je porodica trošila na svog psa sa dnevnim iznosom koji su navodno plaćali svojim slugama.

Advokati porodice Hindudža nisu izričito negirali navode o niskim platama, ali su rekli da se oni moraju posmatrati u kontekstu, napominjući da je osoblje, takođe, dobijalo smeštaj i hranu.

Optužba za dugo radno vreme je bila sporna, a jedan advokat odbrane je tvrdio da se gledanje filma sa decom porodice Hindudža ne može smatrati radom.

foto: Profimedia

Neke bivše sluge su svedočile u korist optuženih, opisujući ih kao prijateljsku porodicu koja se dostojanstveno ophodila prema svojim slugama.

Ali, optužbe da su slugama oduzeti pasoši i da nisu smeli da napuste kuću bez dozvole su ozbiljne, jer bi se moglo oceniti kao trgovina ljudima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Bertosa traži zatvorske kazne i milione dolara odštete, kao i pokrivanje sudskih troškova.

Nije prvi put da je Ženeva, centar međunarodnih organizacija, kao i svetskih bogataša, u centru pažnje zbog navodnog maltretiranja sluga.

Policija je 2008. godine uhapsila Hanibala Gadafija, sina bivšeg libijskog predsednika Moamera Gadafija u svom hotelu sa pet zvezdica u Ženevi na osnovu informacija da su on i njegova supruga tukli svoje sluge. Slučaj je kasnije odbačen.

foto: Profimedia

Ovo je izazvalo veliki diplomatski sukob između Švajcarske i Libije, i dva švajcarska državljana su uhapšena u Tripoliju kao mera odmazde.

Samo prošle godine, četiri radnice u domaćinstvu, poreklom sa Filipina, pokrenule su tužbu protiv jedne od ženevskih diplomatskih misija pri Ujedinjenim nacijama, tvrdeći da godinama nisu bile plaćene.

Slučaj Hindudža koji je u toku, još jednom će skrenuti pažnju na mračniju, ružniju stranu grada koja sebe voli da naziva "gradom mira".

BiznisKurir/Telegraf Biznis