Foto: Profimedia

IMATE PRAVA

ŠTA DA RADITE AKO VAS PROGLASE TEHNOLOŠKIM VIŠKOM: Nije dovoljno samo da vam saopšte, ako preskoče ove procedure - BIĆE U PROBLEMU

InfoBiz

Većina misli da se tehnološki višak postaje onda kad vas poslodavac proglasi tehnološkim viškom i da vi povodom toga ne možete da uradite ništa. Međutim, to nije tačno, zato što je poslodavac u obavezi da se pridržava određenih procedura.

Koje procedure će se pridržavati zavisi od toga da li su ispunjeni zakonski uslovi za donošenje programa rešavanja viška zaposlenih.

foto: Stock

Ako jesu, onda poslodavac donosi taj program. U njemu navodi kriterijume koje će primenjivati prilikom odlučivanja o ovom pitanju. Kao kriterijume, najčešće se uzimaju rezultati rada, a kao dopunski kriterijumi uzimaju se ekonomske i socijalne prilike zaposlenog, navodi Petar Todorović na svom profilu.

- Zakon izričito zabranjuje poslodavcu da koristi kriterijume odsustvo zaposlenog zbog privremene sprečenosti za rad, zbog porodiljskog ili trudničkog odsustva, kao i odsustvo zaposlenog zbog nege deteta i posebne nege deteta - objašnjava Todorović.

Takođe, kako ističe, ukoliko poslodavac nije u obavezi da donese ovaj program, to ne znači da zaposleni ne uživa nikakvu zaštitu, već poslodavac u rešenju o otkazu, koje daje zaposlenom tehnološkom višku, mora da navede u čemu se ogledaju te promene koje su dovele do toga da se ukida radno mesto, sektor ili služba.

Isto tako, treba da naznači i koje su to promene koje su dovele do smanjenja obima posla, a koje dovode do toga da se smanjuje broj izvršilaca na određenom radnom mestu.

foto: Shutterstock

- On mora, ukoliko ukida radno mesto i zaposleni ostaje bez posla, da mu ponudi premeštaj na drugo odgovarajuće radno mesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i njegovim radnim sposobnostima - priča Petar.

Ukoliko poslodavac samo smanjuje broj izvršilaca na određenom radnom mestu, on u rešenju o otkazu mora da navede koje kriterijume je primenio kada je odlučivao o tome ko je tehnološki višak, kako je on primenio te kriterijume, odnosno zašto je baš taj zaposleni tehnološki višak, a nije neko drugi.

kurir.rs/TikTok