02:06

Ministar otkriva: Da li je zdrava hrana nužno i zdrava?

OTVORENO

DA LI JE ORGANSKA HRANA NUŽNO I ZDRAVA! Ministar otkriva za šta se najviše proizvođači OPREDELJUJU

Zasadi Drvo -

Budžet za subvencije za organsku proizvodnju za ovu godinu biće 380 miliona što je najveća cifra do sada opredeljena za tu vrstu proizvodnje. To je način da iskoristimo potencijal koji imamo jer je organska proizvodnja, kako kaže ministar Branislav Nedimović svetla budućnost domaćeg agrara.

- Ako vam kažem da je pre 5-6 godina bilo svega 12 hiljada hektara pod organskom proizvodnjom, a sada je čak 20 hiljada hektara. Onda pretpostavljam da je to rezultat i povećavanjem značaja organske proizvodnje, boljih cena, a sa treće strane i podrške koje dobijaju od strane države, jer najveći rast u bilo kom sektoru proizvodnje ima organska proizvodnja, što se tiče izvoza u 2021. godini - rekao je Nedimović za Jutarnji program na Kurir televiziji.

zasadi drvo
foto: Kurir Televizija

Ministar je naglasio da nesumnjivo šta i najviše ide od organske proizvodnje je voće i povrće.

Takođe je dodao da zdrava hrana ne mora uvek da bude organska i potom otkrio zašto.

- Zdrava hrana i organska hrana ne mora uvek da bude isto. Organska hrana ima ono što bi rekli "ćagu" države da je to stvarno od sertifikovanih kuća,uzgajano, ubrano, upakovano u skladu sa standardima koje postoje u svetu. Vrlo često po ovim prodavnicama zdrave hrane vidite nešto na čumu piše zdravo, ali to nije organsko - rekao je Nedimović.

Kurir.rs Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:45

Evo kako da pređete sa konvencionalne na organsku proizvodnju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja