Kako žive penzioneri u Srbiji, i na koji način se nose sa izazovima starenja i usamljenosti? U današnjoj emisiji "Ni pet ni šest," voditeljka Jovana Grgurević razgovarala je sa članicama različitih udruženja penzionera koje su otkrile svoje stavove, aktivnosti i načine na koje održavaju vitalnost u poznim godinama.

Kurir televizija Penzionerke otkrivaju tajnu srećnog života: Putovanja, druženja i aktivnost – nemamo vremena za samoću!

Gospođa Smilja Stanković iz Udruženja penzionera „Mimoza“ bila je prva gošća emisije i otkrila kako usamljenost nije njen problem, uprkos tome što živi sama.

- Aktivna sam. Ja radim, jednostavno radim. Čistim stanove i kancelarije, penjem se po merdevinama, kačim zavese, radim sve što zahteva pokret i angažovanje svih mišića - izjavila je Stankovićeva, dodajući da je to tajna njene vitalnosti i sposobnosti da se bori sa svakodnevnim izazovima.

366448_241016.00_04_19_18.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Ona je naglasila da je važno ne dopustiti sebi da provodite vreme kod kuće u pasivnosti, već se truditi da budete aktivni.

- Čak i devojka kad traži momka mora da izađe iz kuće - dodala je uz osmeh.

S druge strane, gospođa Slobodanka Branković iz Udruženja sindikata penzionera Srbije naglasila je da je, u svojim godinama, važno postaviti prioritete i osloboditi se nepotrebnog stresa.

- Moj moto je danas ništa ne moram i nigde se ne žurim - rekla je Brankovićeva, naglašavajući da ne želi da se truje informacijama iz medija i televizije.

366448_241016.00_09_15_02.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Jednostavno, ne uključujem televizor. Imam unuke i družim se sa njima. Dosta čitam i provodim vreme s prijateljima - dodala je, ističući koliko joj je važno da ne opterećuje svoju porodicu, ali da održava aktivan socijalni život.

Iako su penzioneri često suočeni sa izazovima usamljenosti, gospođa Branković je podsetila gledaoce da se ključ leži u tome kako sami organizuju svoje vreme.

- Penzija može da bude jako lepo vreme, ako znate da ga ispunite pravim stvarima - zaključila je ona.

Gospođa Marija Simić, penzionerka, sa vedrim osmehom i neiscrpnom energijom, podelila je svoju životnu filozofiju i način na koji uživa u penzionerskim danima.

- Ja sam udovica, u 46. godini sam i imala sam pravo da uzmem suprogovu penziju. Tako su me posavetovali. Ja ujutru ustanem, pozovem moju drugaricu Branku Minić koju obožavam. Spremamo se - započela je svoju priču.

366448_241016.00_14_35_22.Still003.jpg
Kurir Televizija 

Sa energijom i optimizmom, gospođa Simić redovno putuje sa svojim prijateljicama.

- Planiramo da idemo na odmor, 20 dana u Grčku, tamo negde juni, kad je jeftinije. Šetamo, uživamo. Sad smo u Stanišićima bili. Putujemo gde god. Ja samo kažem, idemo, idemo. Tamo je bilo predivno. Ručak, sve - ćevapi, boli glava - kazala je kroz smeh, prenoseći atmosferu zadovoljstva i radosti.

- Sve žene, udovice, nema muškaraca - našalila se, uz komentar da su njihova putovanja ispunjena smehom i prijateljstvom.

- Mi smo, kako da vam kažem, pun autobus udovica - 50 nas. I uživamo zajedno, organizovane smo, uvek u pokretu.

Gospođa Simić je istakla koliko joj je važno da održava ovaj aktivni i društveni način života:

- Ja uživam u svakom trenutku, družim se sa prijateljicama, idemo na izlete, putovanja. Nemam kad da budem usamljena!

Tokom emisije, u razgovoru se uključila i gospođa Bosiljka Ćirić iz Udruženja penzionera „Mimoza“, koja je istakla značaj pozitivnog stava u životu:

- Uvek sam pozitivna, trudim se da budem tolerantna i ne ljutim se lako. Verujem da kad ste zadovoljni iznutra, onda je i svet oko vas lepši.

366448_241016.00_16_24_13.Still004.jpg
Kurir Televizija 

Gospođa Ćirić je podsetila kako je važno uvek pronalaziti sreću u malim stvarima i održavati emotivnu stabilnost, čak i kada se suočavate sa gubicima i izazovima starosti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

kurir televizija PENZIONERI NAŠLI NAČIN KAKO DA UŠTEDE STRUJU KOJI JE POTPUNI HIT! Ne moraju da pale klimu, a rashlade se i pri tom zabave