Migracije, starenje stanovništva, niska stopa zaposlenosti, svi ovi problemi prelili su se na sektor usluga.

Neke kompanije pokušavaju da održe promet tako što nude popuste za onlajn poručivanje, ali tu imamo problem sa dostavom (jer poštari padaju s nogu zbog porudžbina s Temua), a mnoge su se okrenule "sam svoj majstor" metodi.

Već smo se navikli na samouslužne kase u velikim trgovinskim marketima i velikim lancima poput "Ikee", mada, mora se priznati, za one nenavikle na samostalan rad i očitavanje bar kodova tu je uvek neka pomoćna radnica, pa se pitamo, da li se ovaj potez uopšte isplati. 

zara-usce-1.jpg
David Mićić 

I banke su počele da koriste "pametne" bankomate, gde možete i da uplatite novac i da ga podignete, samo ne možete da podignete kredit, jelte, mada možete da podnesete neki zahtev onlajn.

Industrija obuće i odeće još se čvrsto drži stare, dobre prodaje "prsa u prsa", jer mudre osobe znaju da svaka roba mora da se proba, da ne biste kupljene stvari prosleđivali (sitnijoj) rodbini. Ali, prodavačica nema pa nema: ne voli svako da radi i vikendima i do nenormalno kasnih sati (u tržnim centrima radno vreme je do 22 časa), uvek na nogama, plus nošenje robe, a još morate da govorite mušterijama da ih ta suknja baš otvara u struku.

Vlasnicima trgovinskog lanca "Zara" prekipelo je, te su uveli kase bez kasirki. Njihove radnice i dalje krstare radnjom, slažu robu, iznose iz magacina, ali se više ne bave ni naplatom, niti kontrolom robe.

Ako želite da probate neku stvar, potrebno je da na zidu ispred garderobe očitate kju-ar kod koji se nalazi na robi, i dobićete broj kabine u koju možete da uđete. Ako vam stvar ne odgovara, ponovo očitavate kod i ostavljate stvar na vešalici. I to je to.

Osim, ako ne želite da kupite nešto.

zara.jpg
Reuters 

Onda krećete ka kasama, i pratite uputstva: stavljate robu u poseban prostor, gde skener sam očita koja je roba u pitanju. Vama preostaje da odaberete način plaćanja (primaju i keš), odaberee kesu i platite.

Ako vaša kupljena stvar ima zujalicu, potrebno je i da je skinete. Za to postoji posebno uputstvo, i pažljivo ga pogledajte, jer postoji trik uz pomoć kojeg ćete otkačiti nezgodnu spravicu.

I ne zaboravite: i u ovoj radnji radi obezbeđenje. Njih nikad ne manjka.

biznis.kurir.rs/Dnevnik