CENA PŠENICE 'DOTAKLA NEBO': Dostignut najviši nivo u poslednjih godinu dana - Evo i zašto
Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

CENA PŠENICE 'DOTAKLA NEBO': Dostignut najviši nivo u poslednjih godinu dana - Evo i zašto

Novčanik -

Cena pšenice je u ponedeljak došla do najvišeg nivoa u više od godinu dana dosegnuvši 269 evra/t za novu žetvu (ugovor za septembar). Reč je o rastu od oko 50 evra u poslednje četiri nedelje.

Smatra se da će doći do stagnacije, ali i da tržišni uslovi i izgledi za proizvodnju ostaju loši, što će u narednom razdoblju ipak dići cene, piše Agrarheute.

Loši uslovi u Ukrajini i Rusiji

Loše vremenske prilike u Rusiji i Ukrajini jačaju zabrinutost oko ovogodišnje žetve.

Pšenica
foto: Shutterstock

Zahlađenja zabeležena poslednjih nedelja zahvatila su istočnu Ukrajinu, a smatra se da su prouzrokovala značajnu štetu na usevima žitarica. Nakon toga su usledile visoke temperature.

Zato je Udruženje izvoznika u Ukrajini (UGA) revidiralo svoju prognozu proizvodnje pšenice za dolazeću žetvu naniže, na 19,1 miliona tona, a za ječam na 4,6 miliona tona. Prognoziraju i da će berba kukuruza biti manja, 25,5 miliona tona, u poređenju sa 29,6 miliona tona prošle godine.

Izgledi ruske proizvodnje za 2024. takođe su smanjeni zbog nedavnog zahlađenja nakon kojeg je usledio toplotni talas do 30°C i značajnog deficita vode na jugu zemlje. Prošle nedelje su ruski analitičari smanjili prognozu roda za ovu sezonu za dodatnih 2,4 miliona tona na 83,5 miliona tona pšenice.

Padavine u Francuskoj ometaju setvu kukuruza

Previše padavina u Francuskoj i Nemačkoj i dalje predstavlja veliki problem. Nastavljaju se u većem delu zapadne Evrope.

To je ujedno i glavni razlog zašto je Euronext pšenica u ponedeljak poskupela za 7,75 evra uz zaključnu cenu od 269 evra/t za novu žetvu.

Na ovoj berzi i kukuruz beleži porast cene od šest evra i sada iznosi 218,50 evra/t.

njiva, farmer, poljoprivreda, kombajn, žito, pšenica
foto: Reuters/Ilustracija

Francuska Nacionalna institucija za poljoprivredne i morske proizvode, FranceAgriMer, zabeležila je dalje pogoršanje stanja koje sada ocenjuju dobrim i vrlo dobrim.

U toj zemlji vrlo sporo napreduje setva kukuruza, a dovršena je 78 odsto, u poređenju sa 73 odsto prethodne nedelje, što je značajno slabije u odnosu na prosek od 96 odsto.

biznis.kurir.rs/Agroklub

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja