PROSEČAN SRBIN PLAĆA 100 DO 120 EVRA ZA REŽIJE, EVO GDE GREŠIMO! Žarko Petrović: Ako ostvarimo ovaj SVETIONIK, mnogo ćemo uštedeti
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

energetska efikasnost

PROSEČAN SRBIN PLAĆA 100 DO 120 EVRA ZA REŽIJE, EVO GDE GREŠIMO! Žarko Petrović: Ako ostvarimo ovaj SVETIONIK, mnogo ćemo uštedeti

Novčanik -

Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku vlada Nemačke, Slovačke i Japana u okviru Climate Promise inicijative, 30. i 31. maja organizuje regionalni stručni simpozijum “Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana +”.

Učestvovaće predstavnici vlada iz regiona, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice. Cilj je da se državama Zapadnog Balkana i zemljama u okruženju, poput Moldavije, pomogne da ubrzaju primenu mera za povećanje energetske efikasnosti u zgradama, koje doprinose smanjenju troškova snabdevanja energijom, ublažavanju klimatskih promena i zaštititi životne sredine i zdravlja građana.

U susret simpozijumu gost Centralnog dnevnika Kurir TV bio je Žarko Petrović, rukovodilac sektora za vitalni razvoj UNDP Srbija.

Koji su uobičajeni izazovi energetske efikasnosti u regionu Balkan+ da bi se dostigla skoro nulta emisija u javnim i stambenim zgradama?

- Da bismo dostigli skoro nultu emisiju je cilj koji je "svetionik". Težimo da u zgradama imamo jeftinu, skoro pa besplatnu energiju i da naše zgrade koristeći tu energiju ne emituju gasove sa efektom staklene bašte i ne doprinose zagađenju vazduha. Uobičajeni izazovi tiču se definicije i određivanja koliko energije hoćemo da trošimo po kvadratnom metru, a onda promenimo standarde gradnje za sve investitore i dobijemo jeftine zgrade koje ne zagađuju vazduh. To će imati veliki ekonomski i finansijski efekat. Prema našim podacima, građani Srbije u proseku izdvajaju 100-120 evra mesečno za režije, što predstavlja od šestine do četvrtine prosečnih mesečnih primanja. Ukoliko se ovaj "svetionik" ostvari, onda ćemo zaista imati jeftinu energiju i zgrade.

Kako možemo ubrzati energetsku efikasnost u zgradama kao ključ za brzo smanjenje potražnje za energijom u regionu Balkan+?

- Nadam se da ćemo vrlo brzo preći ka sistemu "Eskoa", privatnih energetskih kompanija koje preuzimaju investicije u neku javnu ili privatnu zgradu u zamenu za dogovorenu cenu koju ta zgrada plaća određeni period vremena. I tako se finansira privatna kompanija, iz energetskih ušteda zgrada. To je ono što trenutno postoji u velikom broju zemalja Evropske unije, posebno po bivšim socijalističkim zemljama. Da bismo to ubrzali moramo što pre da radimo na regulatornom okviru, da bismo zainteresovali i privatne i javne partnere, takođe na podsticajnom okviru, subvencijama, uključiti banke i tržište kapitala. Konačno, na pravnoj sigurnosti i brzom rešavanju eventualnih sporova i naplate potraživanja.

06:28

PROSEČAN SRBIN PLAĆA 100 DO 120 EVRA ZA REŽIJE, EVO GDE GREŠIMO! Žarko Petrović: Ako ostvarimo ovaj SVETIONIK, mnogo ćemo uštedeti

Zašto je potrebno razbiti zajedničke barijere koje imamo kao region i ubrzati transformaciju energetske efikasnosti?

- Naš region je veoma energetski intenzivan i trošimo mnogo više u odnosu na evropski prosek. Naše zgrade troše mnogo više energije po kvadratnom metru od evropskih. I najzelenija i najjeftinija je ta energija koju ne potrošimo. Te barijere postoje da bi se rekonstruisale zgrade da bi trošile manje grejanja, struje i vode. Da bi se to sklonilo, postoji niz barijera koje treba prevazići. Regulatorni, pristup finansiranju, rešavanje sporova, to je neophodno otkloniti da bismo došli do jeftine energije koja ne zagađuje vazduh i ne pravi efekat staklene bašte. Ubeđen sam da ćemo na predstojećem simpozijumu čuti neke uspehe kolega iz regiona i da ćemo moći da podelimo neke potencijale i obavestimo i javnost i privatni i javni sektor o tome kakve sve koristi mogu da postoje u jednoj državi kad se energija u zgradarstvu štedi. Svaki taj kilovat koji uštedmo u zgradama daje prostor elektorprivredama za prilagođavanje. Energija i energenti postaju sve skuplji, a klimatska pravila u svetu traže od nas da smanjimo emisiju gasova.

Šta možemo da očekujemo od prvog stručnog simpozijuma znanja koji je održava 30. i 31. maja?

- Ja se nadam da ćemo temu energetske efikasnosti u zgradarstvu podići na viši nvo. Jer sav uloženi novac ostaće u zemljama našeg regiona. To su novci koji se ulažu u radove, u striropor, u radna mesta, popravljaju se fasade, smanjuje se trošak te energije. Nadam se da će posle simpozijuma to biti mnogo glasnije kod nas i u regionu i to ne sme biti u zapećku svih onih velikih projekata obnovljivih izvora energije, koji su ništa manje važni. Nadam se da će ova tema biti barem podjednako važna.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja