MED U SRBIJI SKUPLJI NEGO U EVROPI: Livadski dostigao već 1.000 dinara, a evo koliko kupci najviše plaćaju za kilogram
Foto: Hemis / Alamy / Alamy / Profimedia

slatke muke

MED U SRBIJI SKUPLJI NEGO U EVROPI: Livadski dostigao već 1.000 dinara, a evo koliko kupci najviše plaćaju za kilogram

Novčanik -

Kilogram livadskog meda koštaće ove godine oko 1.000 dinara, dok će cena bagremovog ići od 1.500 do 1.800 dinara.

Ukupan izvoz meda iz Srbije u prvih deset meseci 2022. godine bio je 1.479 tona i doneo je u zemlju 8,2 miliona evra. To je pad u odnosu na prethodnu godinu od čak 23 odsto. Ali, pored dobre proizvodnje mi smo i uvezli oko 485 tona meda, što je plaćeno 1,4 miliona evra. Najviše se u 2022. uvozilo iz Moldavije, Rusije, Ukrajine i sa Novog Zelanda.

Pčelari kažu da zbog klimatskih uslova nema kvalitetnog livadskog meda, a malo je proizvedeno i šumskog meda.

- Imamo dosta problema i u otkupu i ceni. Zbog naše visoke cene kupci u svetu sada nisu zainteresovani za med iz Srbije, tako da i pored niske proizvodnje, u odnosu na očekivanu, imamo problem i sa prodajom. Kada govorimo o ceni, u 2021. godini kilogram bagremovog meda se prodavao po 4,2 evra, a sad je to 5,2 do 5,5 evra. Visoka je to cena i za nas i za svet, i to je razlog male potražnje i prodaje. Uz sve te teškoće probleme nam je stvorilo i mnogo uvezenog meda iz Kine u EU, koji je jeftiniji i zauzeo je tržište. Dakle, u ovoj godini imamo značajan pad izvoza meda, dosta će ga ostati na lageru da čeka kupce - navode pčelari.

Med
foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, pod šifrom delatnosti „uzgoj ostalih životinja“ registrovano je ukupno 327 firmi, a među njima najviše uzgajivača pčela.

Najveća dobit u ovom sektoru ostvarena je 2021. godine – 33.723.000 dinara, što je veliki uspeh u odnosu na minus od 9.784.000 dinara iz pandemijske 2020. Proizvođači meda kažu da u Srbiji 2021. nije bila rodna. Subvencije su povećane, pa i broj proizvođača meda, tako da je prijavljeno mnogo više košnica, ali nije bilo proizvodnje u svima njima.

kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track