ŽELITE DA KUPITE NEKRETNINU ALI BEZ UČEŠĆA? Postoji JEDAN TRIK, ali ne uspeva uvek - evo šta kažu iskustva ljudi
Foto: Shutterstock

ŽELITE DA KUPITE NEKRETNINU ALI BEZ UČEŠĆA? Postoji JEDAN TRIK, ali ne uspeva uvek - evo šta kažu iskustva ljudi

Nekretnine -

"Našli ste savršeni stan, ali...", ovako počinje skoro svaka priča o kupovini sopstvenog krova nad glavom. Tada sledi kratka pauza, a zatim bujica reči "nemam dovoljno novca sa strane". Ako bismo sproveli anketu, šta mislite, koliko ljudi bi reklo da ima idealnu nekretninu na umu, ali ne i dovoljno novca za učešće? Postoji trik kako ovu prepreku da rešite, ali, upozoravamo - ne uspeva uvek.

Ako ste na vaše "ali" od bar jednog prijatelja dobili odgovor "da vam učešće i ne treba" - nisu vam baš dali lažnu nadu. Uzmimo za početak bolji slučaj.

Recimo da imate već 10 posto za učešće i fali vam još toliko, postoji mogućnost da vam banka dozvoli da podignete keš kredit, ili kredit za renoviranje stana i na taj način nadomestite onoliko novca koliko vam fali.

- Nisam imao svih 20 posto, banka mi je ponudila rešenje da podignem kredit za opremanje stana u iznosu koji mi fali i tako sam došao do celokupnog učešća i svog prvog stana - priča muškarac sa Zvezdare, koji je do svog krova nad glavom došao pre dve godine.

stan, zgrada, kupovina stana, nekretnine, nekretnina, kuća
foto: Shutterstock, Ilustracija

Ipak, neke banke neće biti rade da vam na ovaj način izađu u susret. Najnovije iskustvo jedno Beograđanke upravo o tome svedoči.

- Pitali smo banku u kojoj suprug ima račun, rekli smo kakva je situacija i da će nam faliti možda 5 odsto učešća i odmah su nas, da tako kažem, odbili. Tačnije rekli su da tako nešto nije moguće i da moramo da pišemo molbu, ali da ništa ne mogu da obećaju - priča svoje iskustvo žena.

A šta ako uopšte nemate učešće? To je onaj "teži" slučaj.

Ipak, prema priči jednog muškarca sa Konjarnika, rečeno mu je u banci da može da podnese zahtev za kredit u vrednosti učešća, a par meseci kasnije i stambeni kredit.

- Rekli su mi da mogu celu sumu da tražim, zatim da pričekam dva meseca, a onda podnesem zahtev za stambeni kredit. Caka u ovom slučaju je što bi mi se onda smanjuje suma koja može da mi bude odobrena - pojašnjava.

Postoji i treća solucija, a to je da recimo, imate kredit u dve različite banke. Ali napominjemo, obratite pažnju da li će vam banke tražiti da primate zaradu kod njih, jer to može biti "koska".

Recimo, iako će vam svaki bankar reći da možete da primate zaradu na dva tekuća računa, neće svaka firma biti rada da uplaćuje na iste.

Da pojasnimo, neke će želeti da uplaćuju samo na jedan.

- Ja sam recimo podigla manji kredit u jednoj banci, a stambeni u drugoj. S tim što u prvoj banci nije bio uslov da mi zarada leže kod njih - priča za Telegraf Biznis jedna devojka sa Voždovca.

Kako banke odobravaju kredit?

Iako ne možemo detaljisati kako banke odobravaju kredite, ono što možemo da kažemo je da će vas svaka za početak pitati da li imate već neki kredit, koliko trošite na mesečnom nivou, kolika vam je zarada, kolika je vrednost nekretnine koju kupujute, koliko učešće imate i sve će to "ukalkulisati" i reći da li ste podobni kandidat za kredit ili ne. Kao i koje su vam opcije.

Napominjemo, trik koji smo vam predstavili sa učešćem, ipak na kraju jedino i isključivo zavisi od volje banke za koju se opredelite.

Kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track