AUSTRIJSKI NEKRETNINSKI DIV NA KOLENIMA: Sredinom godine dugovali oko 2.2 milijarde evra bankama u Austriji, ulagači u PROBLEMU
Foto: Printscreen YT

kriza

AUSTRIJSKI NEKRETNINSKI DIV NA KOLENIMA: Sredinom godine dugovali oko 2.2 milijarde evra bankama u Austriji, ulagači u PROBLEMU

Nekretnine -

Posrnuli austrijski nekretninski div Signa Group dugovao je bankama u Austriji sredinom godine oko 2.2 milijarde evra, a situaciju su pratili i njihovi supervizori u Evropskoj središnjoj banci (ESB), prema tvrdnjama upućenih izvora.

Dve trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditove Bank Austria, rekao je u četvrtak izvor koji je želio ostati anoniman. Banke su odlučile smanjiti izloženost nakon razgovora s ESB-ovim supervizorima koje zabrinjava Signina budućnost, rekao je drugi upućeni izvor.

Kompanija je vlasnik Krajslerovog nebodera u Njujorku

Financijske veze posebno su snažne u Austriji gde je Signa osnovana i gde joj je sedište, objašnjava Reuters. Kompanija je vlasnik Krajslerovog nebodera u Njujorku i suvlasnik Selfridžove robne kuće u Velikoj Britaniji.

Erste je za Rojters potvrdio da je njegov "portfelj komercijalnih nekretnina jako solidan", a Rajfajzen Landsbank Niderosterajh-Vien i Rajfajzen Landsbank Oberosterajh nisu želeli da komentarišu informaciju.

Pre nedelju dana nemačka građevinska kompanija Lupp obustavila je radove na gradnji nebodera u Hamburgu budući da je Signa, investitor, kasnila s plaćanjem. Signin lanac trgovina sportske opreme objavio je pre nekoliko nedelja stečaj.

Podaci analitičke firme Bulvingese pokazuju da je gradnja zaustavljena na tri Signine lokacije u Berlinu i tri u Hamburgu, objavio je Rojters u petak. U proteklim godinama Signine kompanije finansiralo je i u njih ulagalo desetine banaka, osiguravajućih kompanija i penzionih fondova.

Na pitanje Rojtersa o finansijskoj poziciji nekretninske kompanije, portparol austrijske središnje banke odgovorila je da ne strahuju za finansijsku stabilnost Austrije. Agencija za finansijska tržišta poručila je da ne komentarišu situaciju u pojedinim finansijskim institucijama.

Ulagali milijarde u nekretnine

U sredu Signa je objavila odlazak osnivača Renea Benka s predsedničke dužnosti, dodajući da su angažovali stručnjaka za restrukturiranje Arnta Gajvica koji bi trebao analizirati portfelj. Benko je pak zadržao poziciju najvećeg Signinog deoničara, a u sredu je izjavio da je uveren da je pred kompanijom "jako svetla budućnost".

Ulagači su u razdoblju niskih kamatnih stopa usmeravali milijarde u nekretnine, ali situacija se iz temelja promenila od jula prošle godine kada je ECB počeo podizati kamatne stope. Do septembra ove godine podigli su za 4,5 postotnih bodova.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track