Slušaj vest

Nakon što se dugo bavila povrtarstvom, odlučila je da napravi korak dalje i već nekoliko godina prerađuje povrće i voće. Ovaj potez se pokazao kao pravi, a danas Ljubica ima razrađen posao i verne mušterije koje redovno kupuju njene proizvode.

Kod Ljubice se može pronaći gotovo sve što je potrebno za pravu zimnicu – od zovinog soka, preko džema od kajsija, pa sve do ajvara, kiselog kupusa, pečenih paprika i mnogih drugih specijaliteta. Svaka tegla i flaša s njene tezge ima pečat domaće proizvodnje, a Ljubica se potrudi da kupcima ponudi samo najbolje.

- Bavim se preradom voća i povrća od početka maja, kada procveta zova, pa sve do kraja oktobra, kada završavam sa zimnicom. U početku pravim sokove od zove, nane i višanja, a zatim prelazim na džemove od kajsija i šljiva. Kad dođe jesen, kreće proizvodnja ajvara, peglane paprike, žive turšije, krastavčića i karfiola. Za tih par meseci, ne znam ni sama koliko tegli napravim. Samo ajvar napravim oko 1.000 tegli, a sve su gotovo rasprodate. Ukupno, tokom godine, proizvedem između šest i sedam tona zimnice - otkriva Ljubica.

61D29470-D421-45FA-861B-529F8E41E611-1152x1536.jpeg
Foto: Kurir/D. Š.

Njeni proizvodi mogu se pronaći na pijaci u Beogradu, ali i na različitim sajmovima i manifestacijama. Takođe, Ljubica prodaje i po porudžbini, što joj omogućava da proširi svoj krug kupaca.

- Potražnja za mojim proizvodima je odlična. Mušterije se stalno vraćaju, što mi govori da su zadovoljni. Možda je to zato što Beograđani nemaju mogućnost da sami prave zimnicu, a i sigurno im nedostaje vremena za to. Ipak, oni vole domaće, to je sigurno - kaže Ljubica, dodajući kako su je mušterije već počele čekati ispred tezge.

Iako joj je posao naporan, jer svaki dan putuje u Beograd, Ljubica priznaje da joj se trud isplati.

- Putujem sama četiri puta nedeljno i na pijaci sam od srede do nedelje. Mnogi misle da je to teško, ali zarada je dobra i to je moj motiv da nastavim - ističe ona.

Ljubica nabavlja voće od lokalnih proizvođača, dok povrće većinom dolazi iz njene sopstvene bašte. Najviše se traži ajvar i peglana paprika, ali Ljubica ističe da je džem od kajsija i sok od zove takođe u velikoj potražnji.

23546361-773B-4105-B911-410E0CCC57BD-1152x1536 (1).jpeg
Foto: Kurir/D. Š.

- Sezona je duga, a posla ima mnogo. Nemam puno vremena za odmor, jer moram da radim, ali volim svoj posao. Uz pomoć svoje snaje i unuke Anđele, sve stižem. Da, pored toga što prodajem proizvode u teglama i flašama, sada prodajem zimnicu na meru – ljudi kupe koliko im treba za trenutne potrebe - objašnjava Ljubica.

- Primećujem da iz godine u godinu imam sve više kupaca. Stare mušterije se redovno vraćaju, a svaki dan dođe neko novi. Zima mi je prava sezona, i drago mi je što su prepoznali kvalitet mojih proizvoda - zaključuje Ljubica sa osmehom.

Za Ljubicu Savatić, ovaj posao je više od načina zarade – to je njena strast, a sve te teglice i flaše koje napuni njenim proizvodima, nisu samo rezultat rada, već i ljubavi prema tradiciji i domaćem ukusu koji nikada ne izlazi iz mode.

BiznisKurir.rs