O JADU GA ZABAVILE PTICE I VIDRE, PA TUŽIO DRŽAVU! Vlasnik ribnjaka tražio više od 130.000 evra odštete, a evo šta je dobio
Foto: Shutterstock

prekipelo mu

O JADU GA ZABAVILE PTICE I VIDRE, PA TUŽIO DRŽAVU! Vlasnik ribnjaka tražio više od 130.000 evra odštete, a evo šta je dobio

Moj biznis -

Trgovački sud u Zadru odbio je zahtev preduzeća iz Donje Suvaje u vlasništvu Miodraga Lacića, za isplatu 133.357 evra od strane države zbog štete koju ribojedne ptice i vidre nanose njihovom uzgajalištu pastrmki.

Ribnjak u Donjoj Suvaji postao je privlačna meta za predatore poput ribojednih ptica i vidri. Prema navodima uzgajivača, ovi predatori upadaju na područje ribnjaka i hrane se ribama u uzgoju, uprkos preduzetim zaštitnim merama. Ribojednih ptica je sve više zbog manjka hrane u prirodnim vodotocima, dok vidre prokopavaju puteve ispod betonskih zidova i oštećuju žičane mreže, nanoseći značajnu štetu uzgajivaču.

Milenko Milutinović, ribnjak, Osonica, Ivanjica
foto: RINA

Prema pravilnicima o strogo zaštićenim vrstama, ribojedne ptice i vidre su zaštićene te je zabranjeno njihovo uznemiravanje, hvatanje ili uništavanje legla, posebno u vreme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije. Ova zaštita otežava uzgajivačima borbu protiv ovih predatora.

Vidra
foto: Printscreen Twitter/@bcnn1

Za štetu nastalu 2013. godine, Visoki trgovački sud vratio je slučaj na ponovno razmatranje nakon što je prvotno odbijen zahtev preduzeća. Ključna sporna činjenica bila je da preduzeće nije u propisanom roku podnelao zahtev Ministarstvu poljoprivrede za dodelu novčanih sredstava hladnokrvnim ribnjacima za nadoknadu štete nastale zbog suše, ihtiofagnih ptica i vidri. Dodatno, preduzeće nije dostavilo Povlasticu za akvakulturu, što je takođe onemogućilo isplatu odštete.

Sud je ponovno odbacio tužbeni zahtev te naložio preduzeću plaćanje sudskih troškova državi.

Ribarstvo d.d. je jedno od preduzeća Miodraga Lacića koje se bavi uzgojem pastrmke. U Donjoj Suvaji bavi se proizvodnjom, preradom i prodajom pretežito mlađi pastrmke i konzumne pastrmke, piše Zadarski.

Kurir.rs/Telegraf Biznis/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja