NJEGOŠ USTAJE U 5 UJUTRU I NE MOŽE DA PROIZVEDE KOLIKO MU TRAŽE: Unapred prodao polovinu roda, a ovog leta ima i DODATNU ZARADU!
Foto: Shutterstock

manji ulog, lakši rad

NJEGOŠ USTAJE U 5 UJUTRU I NE MOŽE DA PROIZVEDE KOLIKO MU TRAŽE: Unapred prodao polovinu roda, a ovog leta ima i DODATNU ZARADU!

Moj biznis -

"Kralj paprike", kako su ga mediji proglasili, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja uveliko je u svom zasadu i čeka da plodovi sazre za berbu.

- Sve je urađeno kako treba, kod mene je sve jedan kroz jedan. Na tri hektara imam kupus i papriku - 38.000 sadnica somborke i 2.000 sadnica babure - kaže Stojadinović opisujući svoju njivu koja je korak do magistrale u Kolovratu na Bijelopoljskom putu. Sadio je ranije i duplo više sadnica paprike, ali je ove godine rešio da umesto toga "pojača" kupus.

Objašnjava da je manji ulog, a lakši je rad, dok je paprika dosta zahtevnija. Folija treba da se razvuče, razmak je 20 puta 25 cm, pa dok se primi, više ima prskanja.

- Na 50 ari, stavio sam 25 traktora stajnjaka, 250 kilograma "veštaka" i 50 kilogram uree. Za prihranu sam koristio bakar, mankogal, tri "dvaeske" i tako. Važno je da ona dole ima azota dovoljno da bi nagurala hranu do kraja - ispostavio je "račun" sagovornik Agrokluba koji je u početku imao problem samo sa bakteriozom, ali je uspeo da je zaštiti na vreme.

Paprika
foto: Print Screen

Od svih primenjenih mera, jedino ne koristi standardni sistem za navodnjavanje, već vuče vodu iz reke Lim koja je tik uz njivu i sprovodi je rasprskivačima. Sa dve pumpe navodnjava oko 800 do 900 litara u minuti ujutru i uveče. Očekuje minimalno 15 tona roda na pomenutu površinu, a kupusa 80-90 tona.

Nekada je radio po strugarama, kaže, a ovo je petnaesta godina kako je u poljoprivredi.

- Kad pogledaš - ima toga dosta, prostrano je. Pa sam ušao u tu igru, ovo mi dođe kao neka zanimacija. Napraviš dobar kvalitet, uzmeš novac, pogotovo za kupus ove godine, biće cena 70, 80 dinara za kilogram, a papriku - neću imati količinu da podmirim tržište - navodi.

PRODAJE I U NEMAČKOJ

Plasman ovog povrća u početku je bio težak, ocenjuje prijepoljski povrtar, dok nije stekao kvalitet, "upoznao ljude" i malo se izreklamirao, ne krijući da i na ovaj način želi da stekne nove kupce. Danas je unapred prodato 50%, dok je ostalo rešio da ostavi za mušterije koji žele da kupe lično sa njegove tezge. Plasirao je robu za Nemačku, a poslednjih godina je "pogodio" bliži komšiluk.

- Nekih pet tona sam prodao Sjenici, firmi koja pravi papriku u pavlaci, a dve tone imam poručeno do Božića. Cena na malo je 200 dinara za kilogram, a na veću količinu 150 dinara. Mislim da će ostatati ta cena, jer sve manje ljudi sadi somborku, treba dosta rada, a malo je radne snage - objašnjava, a na pitanje, kako on to sve postiže, kaže da mora u 5 sati da se ustane da bi se sve stiglo. Njih četvoro iz kuće rade na njivi i dodatno angažovani sezonci po potrebi, za koje nam otkriva da imaju od 60 do 70 godina.

Paprika, Kamenolom, Prašina, Miodrag Simović, Jelen Do

Kao da povrće nije dovoljno, Stojadinović je ušao i u "igranku" sa malinom - uzgaja je na 80 ari. Standardna cena je 200 dinara, mada je on prodao za 220 ariljskoj hladnjači, ali ne predviđa veliku potražnju za ovim voćem zbog opšte krize.

- Prekjuče je bila zadnja berba. Imao sam pet tona prinosa. Cena je u početku bila 250, pa se spustila na 220 dinara. Tako da smo zadovoljni, 60% je plaćeno, ostalo - 20. septembra. Međutim, kad sve sabereš i oduzmeš - nema tu neke zarade. Mi to radimo porodično, pa nismo u nekom velikom minusu - objasnio je Njegoš Stojadinović svoje iskustvo sa "crvenim zlatom".

kurir.rs/Agromedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track