3 KONKURSA ZA POLJOPRIVREDNIKE U LOZNICI: Evo ko ima pravo i kako se prijaviti za pomoć
Foto: Kurir/T.I

3 KONKURSA ZA POLJOPRIVREDNIKE U LOZNICI: Evo ko ima pravo i kako se prijaviti za pomoć

Moj biznis -

Za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima Grad Loznica raspisao je tri konkursa koji će biti otvoreni do 1. decembra, ili do utroška predviđenog novca.

Kako je medijima rekao pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, raspisani su konkursi za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno nabavku priključnih poljoprivrednih mašina, sadnica voća, priplodnih grla u stočarstvu, staklenika, plastenika, protivgradnih i mreža za senčenje, sistema za navodnjavanje, opreme u pčelarstvu, za osiguranje useva, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, kao i konkurs za veštačko osemenjavanje.

Podsticaji će biti dodeljeni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane i u potpunosti isplaćene investicije, odnosno 60 odsto kada je podnosilac zahteva mlađi od 40 godina, ili je žena.

pčelar
foto: Kurir/T.I.

Za kupljene nove mašine, poljoprivrednu mehanizaciju, maksimalno do 200.000 dinara, a do 150.000 za novu opremu, višegodišnje zasade i kvalitetna priplodna grla. Svrha konkursa je da se što više novca plasira u poljoprivredu, a ovakva pomoć služi da se poboljša podizanje određene poljoprivredne proizvodnje i da se ona zanovi. Konkurisati mogu svi oni koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu u tekućoj godini.

Đokić je kazao da je poljoprivreda jedan od tri razvojna stuba Loznice pošto se tom delatnošću bavi skoro pet hiljada aktivno registrovanih domaćinstava, a još jednom broju ljudi to je dodatna grana privređivanja. Prošle godine je na tri konkursa ukupno stiglo nešto više od 400 zahteva, za investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava realizovano je svih 290 podnetih prijava i utrošeno svih predviđenih 20 miliona dinara, kod osiguranja je od planiranih 1,8 miliona dinara gotovo sve utrošeno, a za veštačko osemenjavanje bilo je odvojeno milion dinara.

Inače, ove godine je za podršku poljoprivredi u gradskoj kasi namenjeno oko 60 miliona dinara, a osim tri konkursa pomoć se ogleda i u nabavci protivgradskih raketa, nešto više od 90 komada, unapređivanje kvaliteta zemljišta kalcifikacijom, kao i za redovne mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije gazdinstava.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track