Skraćeno radno vreme, a puna plata - zvuči kao san, ali nije! Sve je više zemalja koje se odlučuju na smanjenje broja radnih sati ili dana.
Više od 40 nemačkih kompanija i organizacija probno je uvelo novi model na pola godine, skraćeno radno vreme.


Vođa studije, Julija Bakman sa Univerziteta u Minsteru, rekla je da je produktivnost blago porasla. Osim toga, zadovoljstvo među zaposlenima se povećalo. Zaposleni su rekli da se osećaju bolje mentalno i fizički.

shutterstock-2383009871.jpg
Shutterstock 


Gošće "Pulsa Srbije" na Kurir televiziji koji su detaljnije pričali o ovoj temi bili su Svetlana Budimčević, predsednica Unije poslodavaca Srbije i Ljiljana Kovačevć, psihoterapeut i master psiholog.

Budimčević je komentarisala da li je naročito Srbija, ali i Evropa, spremna za poduhvat kakav je napravila Nemačka:

- Možemo reći da živimo u svetu koji ne poznaje granice, a poslodavci, Srbija, osluškuju radnike. Mi smo svi u nekim lancima dobavljača, snabdevanja, društvenih mreža, pratimo šta se dešava u svetu. Neki novi oblici rada su se javili, a pogotovo posle pandemije, ubrzale su se tehnološke promene i ona napreduje, uvode se olakšice u poslu, a možemo očekivati u budućnosti, mada nedostaju kod nas finansije, da se uvedu nove tehnologije, obrazovanje radnika. U ovom momentu, teško je govoriti o tome, jer mi moramo tek da dostignemo savremenu Evropu. Imamo dobar rast, ali još moramo da radimo na tome i potrebno je gledati šta druge zemlje radi, ali prilagoditi našim okvirima i potrebama naše privrede.

03:33
Nemačka uvela novi radni model: Kako bi se ovo odrazilo na Srbiju? Izvor: Kurir televizija 

Kovačević je odgonetnula da li bi nam ovaj model olakšao i učinio nas produktivnijim ili bi nas samo ulenjio i opustio:

- Lako je negde dati neku preliminarnu procenu, do sada, ono što je ispraćeno, jesu pozitivni efekti ovakvog modela. To najverovatnije ima veze sa tim da su ljudi zadovoljniji jer nisu toliko izloženi stresu. S druge strane, to prevenira bolest svakodnevnice, tzv. "Burn out" to je sindrom izgarenja. Pa me zbunjuje da li bi po ovom modelu, vi mogli da dođete u fazu sagorevanja. Kada drugačije organizujete svoj posao, smanjen broj sati ili dana sedmično koji odlazi na rad, to omogućava da bolje balansirate privatni i poslovni život.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

02:56
Pukovnik u penziji: Žene jesu za vojsku, ali im ovaj posao nikada ne bih dao da rade! Oštra polemika u studiju zbog vojnog roka Izvor: Kurir televizija