Posle dodele investicionog kreditnog rejtinga od agencije Standard and Purs, Srbija će do kraja godine isto priznanje dobiti i od agencija Fič i Mudis, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu Džetro (Jetro).

Vučić je rekao da postoje stvari kojima možemo da se hvalimo, a to je da je Srbija konačno dobila investicioni kreditni rejting od agencije Standard and Purs.


- Dobićemo potvrdu od još dve kompanije, Fič i Mudis i to će biti do kraja godine, veoma brzo, ali ima još nekih dobrih stvari - rekao je Vučić.


Da su ovo dobre vesti za Srbiju zbog toga što bolji kreditni rejting utiče na veći priliv investicija smatra ekonomista Danilo Šuković.

0405-beta-medija-centar.jpg
Beta 


- Povećanje kreditnog rejtinga je u svakom slučaju dobra stvar i tu nema dvojbe. To utiče na to da ćemo privući više investicija i da ćemo se zaduživati pod povoljnijim uslovima. Ali da bi to dalo realne efekte u ekonomskom razvoju i za dobrobit društva bitne su i mnoge druge stvari, rad institucija, manja korupcija i čitav privredni ambijent. Sve je to važno da bi te povoljne ocene imale ekfekte i da bi privukle što više investicija, kako domaćih tako i stranih - kaže Šuković.

Sa njim je saglasan i profesor dr Miloš Kastratović sa Instituta za poslovna istaživanja.

-  Bolji kreditni rejting će doneti sigurnost i smanjenje rizika za ulaganja, kao i povećanje stranih investicija. To su benefiti koje će to doneti. Kad je više investicija veći je privredni rast, a kad je veći rast veći je i BDP, veći prihod u budžet, a  zdaravije finansije to će značiti i građanima. Sigurno da će i pristup finansijskim sredstvima biti lakši i povoljniji, a što se tiče samog zaduživanja tu će se uvek voditi računa da se javni dug drži pod kontrolom - objašnjava Kastratović za Kurir.