Dan nakon smrti najpriznatijeg indijskog tajkuna Ratana Tate, njegov polubrat Noel Tata imenovan je za novog predsednika Tata Trusts-a, objavila je grupa.

Ratan Tata, indijski preduzetnik koji je izgradio Tata Group u globalnu multinacionalnu kompaniju, preminuo je prošle nedelje u 87. godini.

Tata Trusts je filantropski ogranak kompanije koji drži većinski udeo od 66 odsto u Tata Sons. Tata Sons je jedna od najvećih indijskih poslovnih grupa, sa godišnjim prihodom većim od 100 milijardi dolara.

Ko je Noel Tata?

Noel Tata (67) je sin Naval Tate, koji je takođe bio Ratanov otac, i Simone Tata.

On je u upravnim odborima mnogih Tata kompanija, uključujući Tata Trusts. On je predsednik Tata International Limited, Voltas i Tata Investment Corporation i potpredsednik Tata Steel and Titan Company Limited. On takođe vodi Tatinu ogromnu kompaniju za maloprodaju odeće, Trent Limited, koja je doživela ogroman rast otkako je preuzeo njeno vođstvo 2014.

shutterstock-245052589.jpg
Shutterstock 

Kompanija upravlja veoma uspešnim modnim i životnim maloprodajnim formatima kao što su Vestside, Zudio i Utsa.

Od 2010. do 2021. Noel Tata je vodio globalnu trgovinsku i distributivnu firmu grupe – Tata International – čiji je prihod porastao sa 500 miliona dolara na preko tri milijarde dolara za to vreme.

Noel Tata je rekao da je „duboko počastvovan i ponizan“ tom prilikom i da se raduje što će preneti nasleđe svog brata.

- Ovom svečanom prilikom, ponovo se posvećujemo nastavku naših razvojnih i filantropskih inicijativa i nastavljamo da igramo svoju ulogu u izgradnji nacije - rekao je on, navodi se u saopštenju koje prenosi BBC.

Uključena cela porodica

Troje dece Noela Tate takođe su poverenici u odborima nekih dobrotvornih organizacija povezanih sa porodicom.

Njegov sin Nevil je šef Star Bazara, lanca maloprodajnih supermarketa grupe. Njegova ćerka Lea Tata je zadužena za brend Gateway u okviru kompanije The Indian Hotels Company. Njegova druga ćerka, Maia Tata, radi u Tata Digital.

Ratan Tata je bio neoženjen, nije imao dece i nije javno imenovao naslednika, a njegova smrt je izazvala široko interesovanje za to ko će preuzeti Tata Trusts kao njegov naslednik.

BiznisKurir/Bonitet