EPS kupuje struju od CG i RS

EPS kupuje struju od CG i RS

InfoBiz -
Ova godina počela je dobrim dotocima i, ako se tako nastavi, pa budemo imali bolju hidrologiju od planirane, višak električne energije plasiraćemo na tržištu, što će omogućiti dodatne prihode EPS-u," istakao je pomoćnik direktora EPS

BEOGRAD - Pomoćnik direktora EPS za trgovinu električnom energijom Miladin Basarić izjavio je da će Elektroprivreda Srbije (EPS) od Eleketroprivrede Crne Gore u 2013. godini preuzeti 927 miliona kilovat-časova (kwh) električne energije.

On je napomenuo da je EPS krajem prošle godine kupio 573 miliona kWh na tenderu Elektroprivrede Republike Srpske.

"Pored ovih nabavki, od povlašćenih proizvođača planirano je da preuzmemo još 66 miliona kWh, kao i kupovina 415 miliona kWh na regionalnom tržištu radi uravnoteženja i elektroenergetskog portfelja EPS-a u ovoj godini", precizirao je Basarić.

On je za časopis "kWh" rekao da je u 2013. godini planirana ukupna proizvodnja iz hidroelektrana od oko devet milijardi kwh. To je kada je reč o protočnim hidroelektranama oko četiri odsto, a kod akumulacionih i reverzibilnih oko 25 odsto manje nego lane, kazao je Basarić.

"Ova godina počela je dobrim dotocima i, ako se tako nastavi, pa budemo imali bolju hidrologiju od planirane, višak električne energije plasiraćemo na tržištu, što će omogućiti dodatne prihode EPS-u," istakao je pomoćnik direktora EPS-a.

Za razliku od plana za hidroelektrane, EPS-ove termolektrane na ugalj u ovoj godini treba da proizvedu sedam odsto više električne energije nego prošle godine, naglasio je on i naveo da termoelektrane treba da proizvedu blizu 26 milijardi kwh.

U termoelektranama je, kako je istakao, prošle godine ostvarana manja proizvodnja struje zbog toga što su na tri velika termobloka, dva u TENT-u i jedan u Kostolcu, vršeni revitalizacije i kapitalni remonti, zbog čega nisu radili nekoliko meseci.

Uprkos tome, termoelektrane su u 2012. proizvele oko 40 milijardi kWh, što je bilo manje od plana i od proizvodnje u tim elektranama u 2011. godini, dodao je Basarić.

On je naveo da za proizvodnju električne energije u ovoj godini treba da se obezbedi oko 38,4 miliona tona uglja iz "Kolubare" i Kostolca, kao i iz rudnika s podzemnom eksploatacijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja