NOVI RECEPT ZA OMILJENI SLATKIŠ: Ovaj način pripreme već je izazvao veliku pažnju, evo u čemu se krije tajna drugačijeg ukusa
Foto: Shutterstock

NOVI RECEPT ZA OMILJENI SLATKIŠ: Ovaj način pripreme već je izazvao veliku pažnju, evo u čemu se krije tajna drugačijeg ukusa

InfoBiz -

Zamislite da uberete lepu, sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to je ono što proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.

Sada su naučnici u Švajcarskoj smislili novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo semenje. I bez dodavanja šećera!

Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca.

kakao, čokolada
foto: Shutterstock

Novi način pripreme već je izazvao veliku pažnju, posebno zbog neefikasnosti u tradicionalnoj proizvodnji čokolade prilikom koje se koristi samo seme, a ostatak ploda veličine bundeve i pun hranljivih supstanci se ostavlja da trune na poljima.

Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom soku, koji ima 'voćni ukus, pomalo kao ananas'.

Ovaj sok, koji sadrži 14 odsto šećera, se destiluje u veoma koncentrovani sirup i meša sa pulpom i osušenom korom i daje veoma sladak žele.

čokolada
foto: Shutterstock

Kada se žele doda kakao semenkama da se dobije čokolada, potpuno se eliminiše potreba za šećerom.

Mišra gleda na svoj izum kao poslednju u dugom nizu inovacija švajcarskih proizvođača čokolade.

U 19. veku Rudolf Lint, čije je prezime postalo sinonim za dobru čokoladu, slučajno je razvio ključni korak specifičnog načina mešanja tople čokoladne mase – kako bi se učinila ujednačenom i smanjila njena kiselost – ostavljajući mikser kakaa da radi preko noći. Rezultat – ukusna, slatka čokolada.

biznis.kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track