Šećer uskoro po ceni od 95 dinara

Jeftinije

Šećer uskoro po ceni od 95 dinara

InfoBiz -
Maksimalna trgovačka marža na šećer je 10 odsto, što znači da će šećer te dve šećerane u radnjama biti jeftiniji od onoga koji isporučuju državne robne rezerve, po ceni od 95,05 dinara

BEOGRAD - Šećerane Sunoko i TE TO Senta danas u najavile da će veleprodajne cene šećera ograničiti na 79 dinara po kilogramu.

Maksimalna trgovačka marža na šećer je 10 odsto, što znači da će šećer te dve šećerane u radnjama biti jeftiniji od onoga koji isporučuju državne robne rezerve, po ceni od 95,05 dinara.

Trgovci su proteklih dana šećer koji nije iz robnih rezervi prodvali po cenama od 98 do 110 dinara.

U dopisu ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću rukovodstvo fabrike Sunoko je navelo da ta kompanija ograničavanjem veleprodajne cene šećera daje doprinos nastajanjima Vlade Srbije da se stabilizuje tržište i pomogne građanima u uslovima ekonomske krize.

Ukazano je da je cena šećera u Srbiji niža nego u bolo kojoj zemlji Evropske unije, a da šećerane plaćaju najskuplju šećernu repu.

Kompanija Sunoko je od resornog ministra zatražila da utvrdi politiku subvencionisanja poljoprivrednih kultura na način kako je to rešeno u EU, "pa makar i na nižem nivou nego što je tamo u primeni".

Šećerana TE-TO Senta je, pored ograničavanja veleprodajne cene šećera, na 30 dana ograničila i rok za plaćanje isporučenog šećera.

Uprava te fabrika je zadovoljna što je Vlada Srbije zabranila izvoz šećerne repe, jer je to jedan od načina da se ublaže posledice suše koja je pogodila poljoprivredne proizvođače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja