OPŠTA POMAMA ZA NOVIM AUTOMOBILIMA: Komšije i dalje najviše vole dizelaše, sve češće odustaju od onih u koje se mnogi zaklinju!
Foto: Zorana Jevtić

OPŠTA POMAMA ZA NOVIM AUTOMOBILIMA: Komšije i dalje najviše vole dizelaše, sve češće odustaju od onih u koje se mnogi zaklinju!

InfoBiz -

Prodaja automobila u EU snažno se oporavila u aprilu zahvaljujući valu potražnje na velikim tržištima i kalendaru, izvestila je u sredu udruga proizvođača ACEA-a.

U aprilu je u EU registrirano 913.995 novih automobila, za 13,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu, izračunala je ACEA. U martu njihov broj smanjio se za 5,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec.

Skok odražava val potražnje na svim velikim tržištima, posebno u Španiji i Nemačkoj gde je prodaja porasla za 23,1 odnosno za 19,8 odsto. Dvocifreni rast beležila je i Francuska, za 10,9 odsto, a na začelju je Italija s rastom prodaje za 7,7 odsto, prema podacima ACEA-e.

automobili, auto, kola
foto: AP/Ilustracija

Dobar aprilski rezultat delom počiva i na kalendaru i dva dodatna dana prodaje, s obzirom na uskršnje praznike u prošlogodišnjem aprilu, ističu u zadruzi.

U Hrvatskoj su u aprilu, prema ACEA-inim podacima, registrovana 7.264 nova automobila, za 14,03 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu. U martu prodaja se zadržala na istom nivou prošlogodišnjeg meseca.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je u aprilu za 14,8 odsto, izračunala je ACEA, istaknuvši 45,2 postotni skok u Francuskoj. Najveće evropsko tržište, ono Nemačke, beležilo je stagnaciju.

U takvim je uslovima tržišni udeo električnih automobila blago pao u odnosu na mart, na 11,9 odsto.

električna vozila, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Podaci za Hrvatsku pokazuju oštar pad prodaje električnih automobila na baterije, za 70,3 odsto. S druge strane, prodaja hibridnih električnih modela, koji uključuju “pune i blage hibride”, skočila je za 30,3 odsto, a plug-in hibrida za 1,9 posto.

Hibridna električna vozila obuhvataju, prema definiciji ACEA-e, “potpune i parcijalne hibride” koji, zavisno od snage baterije, mogu u proseku voziti do 62 odsto vremena samo na električni pogon.

Hrvatska iznad proseka

U prva četiri ovogodišnja meseca evropsko tržište novih automobila poraslo je za 6,6 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz prodatih gotovo 3,7 miliona vozila, izračunala je ACEA.

elektricni automobili
foto: Promo

U skupini vodećih tržišta najveći rast beležile su Nemačka i Španija, po stopi od 7,8 odsto. Slede Francuska i Italija s povećanjem prodaje od sedam, odnosno 6,1 posto.

U Hrvatskoj je u prva četiri ovogodišnja mjeseca, prema podacima ACEA-e, registrirano 22.696 novih automobila, za 13,8 odsto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je za 6,4 posto, uz registrovane 442.000 novih vozila. Prodaja ‘dizelaša’ smanjila se za 8,2 posto, uz prodatih 473.000 vozila.

automobil, kupovina automobila, polovni automobili, auto pijaca
foto: Shutterstock

‘Benzinci’ su potvrdili vodeću poziciju s ujelom u tržištu od 36 odsto. Hibridni električni automobili zadržali su drugo mesto s udelom od 29,1 posto.

Prodaja električnih automobila na baterije u Hrvatskoj potonula je u prva četiri meseca za 66,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Popularniji su hibridni električni automobili i plug-in hibridi, prema rastu prodaje od 48,9 odnosno 38,7 posto. Porasla je prodaja i ‘dizelaša’, za 7,9 i ‘benzinaca’, za 7,2 odsto.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track