BOLNICAMA U NEMAČKOJ PREDVIĐAJU CRNU BUDUĆNOST: Nude siguran posao i plate, a nikad manje zainteresovanih za OVE pozicije!
Foto: Shutterstock

nema radnika

BOLNICAMA U NEMAČKOJ PREDVIĐAJU CRNU BUDUĆNOST: Nude siguran posao i plate, a nikad manje zainteresovanih za OVE pozicije!

InfoBiz -

Uprava većina nemačkih bolnica računa na sve veći problem sa manjkom osoblja za negu bolesnika, vidi se iz novog istraživanja u koji je agencija DPA imala uvid.

Menadžeri u 86 odsto klinika iz istraživanja ocenjuju da će problem sa deficitom osoblja na odeljenjima opšte medicine u naredne tri godine postajati sve teži, što navode i autori zajedničke studije revizorske kuće BDO i Nemačkog bolničkog instituta DKI.

Bolnice previđaju crnu budućnost

Njima najviše nedostaju kvalifikovani kandidati za mesta medicinskih sestara i tehničara. Odlaskom osoblja u penziju, ili na druge poslove, samo povećava deficit. Prema rezultatima istraživanja, skoro svaka bolnica, njih 94 odsto, nema dovoljno osoblja na odeljenju opšte medicine. U prosečnoj bolnici nepopunjeno je osam odsto radnih mesta.

pacijent, bolnica
foto: Shutterstock

Na odeljenjima intenzivne nege, u tri četvrtine bolnica na odeljenjima intenzivne nege otvoreno je 12 odsto predviđenih radnih mesta.

Bolnice pokušavaju da reše problem nedostatka osoblja garancijama zapošljavanja mladih na praksi i uvozom radnika iz inostranstva.

- Uprkos svim naporima, manjak se u ovom trenutku jedva pokriva - ističe Karl Blum iz DKI.

Planirana reforma bolničkog sistema i druge mere u oblasti zdravstva, poput reforme obuke negovatelja, neće popraviti stanje, što je ocenila uprava većine bolnica.

Bolnica
foto: Shutterstock

Čak trećina smatra da će spajanje školovanja za negovanje bolesnih, dece i starih samo pogoršati problem.

- Ako se to nastavi, bolnice će morati da zatvaraju odeljenja, i to ne zbog manjka novca, nego jer nemaju dovoljno osoblja za negu - zaključuje šef odseka za zdravstvenu zaštitu u BDO Folker Penter (Volker).

kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track