ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI KONTROLE: Otrovne materije pronađene u 400 od 2.400 proizvoda u EU, a ima ih i u IGRAČKAMA
Foto: Profimedia

ALARMANTNO

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI KONTROLE: Otrovne materije pronađene u 400 od 2.400 proizvoda u EU, a ima ih i u IGRAČKAMA

InfoBiz -

Evropska agencija za hemikalije (ECHA) objavila je danas da su toksične materije pronađene u 400 od 2.400 kontrolisanih proizvoda koji su kontrolisani u 26 zemalja članica EU prošle godine. Utvrđeno je da jedna od četiri igračke, kao što su lutke, kostimi, prostirke za igru i plastične figure, krše zakone EU o opasnim hemikalijama, prenosi EuObserver.

Nacionalne agencije EU otkrile su "previše nivoa opasnih hemikalija", kao što su olovo i plastifikatori, i to u 18 odsto ispitanih potrošačkih proizvoda. Najčešće kontrolisani proizvodi koji sadrže toksične hemikalije bili su električni uređaji, sportska oprema, igračke i modni proizvodi.

Izveštaj naglašava kako uvoznici i onlajn tržišta, uključujući Amazon, imaju veću stopu nepoštovanja pravila EU od proizvođača i distributera. U 39 odsto slučajeva, kompanije su odlučile da dobrovoljno povuku svoje proizvode sa tržišta, a takođe i sa svojih veb lokacija.

Međutim, inspektori iz različitih agencija EU izdali su prinudne mere u četvrtini slučajeva, pokrenuvši formalnije i pravno obavezujuće radnje zbog nepoštovanja. Namene su nametnute u 18 odsto slučajeva, dok je 58 najtežih slučajeva predato policiji ili javnom tužilaštvu.

elektricni otpad, otpad, električni uređaji, reciklaža, sekundarne sirovine, odvoženje otpada, upravljanje otpadom, veš mašina, mikrotalasna
foto: Shutterstock

Istraga je pokazala da kompanije nisu poštovale vodeće zakonodavstvo EU REACH o hemikalijama u 13 odsto slučajeva. Međutim, polovina kršenja odnosi se na pravila za upotrebu određenih opasnih hemikalija u električnoj i elektronskoj opremi.

Hemijska strategija EU iz 2020. godine obavezuje da će zabraniti nebitne upotrebe najštetnijih hemikalija u potrošačkim proizvodima. Evropska komisija je prošle nedelje predložila da se izmene tri zakona kako bi se ubrzala ograničenja za najopasnije hemikalije.

Predlog takođe ima za cilj da poveća saradnju između različitih agencija EU i poboljša prikupljanje podataka o hemikalijama koje se nalaze u telima ljudi kako bi se bolje procenili nivoi izloženosti.

- Nove mere će skratiti jaz između identifikacije mogućeg rizika i neophodne regulatorne akcije - saopštila je Komisija.

Istovremeno aktivisti tvrde da takve zakonske promene mogu pomoći u sprečavanju situacija poput onih koje su povezane sa zagađenjem PFAS-om.

Prodavnica, Igračke
foto: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

- Na ovaj način možemo rano da otkrijemo probleme i zaštitimo sebe i našu planetu... Ključno je držati štetne hemikalije podalje od stvari koje svakodnevno koristimo, a ovi predlozi su veliki korak u pravom smeru - ocenila je direktorka politike za hemikalije u Evropskom birou za životnu sredinu Tatjana Santos.

Ali potrebni su dalji napori kako bi se odgovorilo na tekuće izazove u vezi sa hemijskim zagađenjem, rekla je Santos uz ocenu da Komisija EU mora da izvrši revizije politike proizvoda, postepeno ukine nebitne upotrebe hemikalija i efikasno sprovodi postojeće propise kao što je REACH.

Kako se navodi u novembru je ECHA istraga takođe otkrila toksične hemikalije u proizvodima za negu dece, kao što su pelene, sedišta za kola, bibs i prostirke za previjanje beba. Kada se radi o pelenama, istraga je pokazala da ovi proizvodi mogu da sadrže toksične hemikalije i metale poput kadmijuma, kobalta i olova.

Dodaje se i da je Francuska 2020. predložila ograničavanje opasnih supstanci u pelenama za jednokratnu upotrebu, međutim, Evropska komisija je zatvorila postupak nakon što francuske vlasti nisu iznele dovoljno naučnih dokaza.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track