NEMAČKU ČEKA VELIKA PROMENA U MARKETIMA: Tiče se i radnika i kupaca, oglasio se stručnjak, kupovina kakvu poznajemo ide u prošlost
Foto: Shutterstock

prognoza

NEMAČKU ČEKA VELIKA PROMENA U MARKETIMA: Tiče se i radnika i kupaca, oglasio se stručnjak, kupovina kakvu poznajemo ide u prošlost

InfoBiz -

Nemački stručnjak za trgovinu Gerit Hajneman (63) predviđa kraj trgovina u kojima će raditi ljudi.

- Moramo se oprostiti od supermarketa u kojima će nas usluživati trgovci i blagajnici jer će kupci sami skenirati svoje proizvode na samoposlužnim blagajnama - navodi Hajneman.

Takav način rada, kako kaže, posledica je inflacije koja je trgovački sektor prisilila na smanjenje troškova.

- Osoblje u supermarketima značajno će se smanjiti. Ubuduće će u trgovinama prvenstveno biti samo pripadnici obezbeđenja zbog sve veće stope kriminala i radnici koji će puniti police, a koji su u suštini potrebni samo noću - smatra stručnjak.

Hajneman smatra da će supermarketi kakve poznajemo uskoro postati prošlost baš kao što su trgovine u kojima je kupcu sve proizvode davao trgovac postale prošlost još prije nekoliko decenija.

Trend prema automatizaciji utiče i na druga područja.

- Takođe vidimo promene u ugostiteljstvu gde postoji veliki nedostatak osoblja. Uslužne radnike zamenjuju roboti. Ispitivanja s robotima traju već duže vrijeme - kaže Hajneman.

Mnogi lokali trenutno traže uslužno osoblje. Direktorka Dehoga Ingrid Hartges (63) navodi da je manjak radne snage ogroman.

- Iako su se neki zaposleni vratili nakon korone još nismo došli na nivo pre krize. To se takođe odnosi na pomoćne radnike kao što su studenti u pivnici - navodi Hartges.

Mnogi restorani su zbog manjka radnika prisiljeni da skrate radno vreme i uvedu više slobodnih dana.

- To može biti iritantno za goste jer se odjednom nađu pred zatvorenim vratima na izletima u ruralnim područjima - kaže Hartges.

Na pojedinim pozicijama plate su porasle za 20 posto, međutim, Hartges navodi da zbog manjka radnika mnogi kandidati traže znatno veće zarade, misleći pre svega na menadžera u ugostiteljstvu ili šefove sektora u hotelu.

Hartges navodi da su troškovi osoblja u martu porasli za 21,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

(Kurir.rs/Feniks magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track