EKSPO 2027: Sve uloženo Srbiji će se višestruko vratiti, i ekonomski i politički! To je KAPITALNI ŠOK! Evo šta još kažu stručnjaci
Foto: Privatna Arhiva

profitabilno

EKSPO 2027: Sve uloženo Srbiji će se višestruko vratiti, i ekonomski i politički! To je KAPITALNI ŠOK! Evo šta još kažu stručnjaci

InfoBiz -

Izložba će omogućiti privlačenje kapitala iz sveta, pre svega iz Evrope i Azije, i to može radikalno da promeni izgled grada, ubrza izgradnju metroa, ali i poveća hotelske kapacitete, smatra Miladin Kovačević

Uoči Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027, koja će biti održana u Beogradu, prestonica će zasijati novim sjajem zahvaljujući projektima vrednim 12 milijardi evra. Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, svi radovi trebalo bi da budu gotovi do početka decembra 2026. godine, a ekonomisti ocenjuju da će se uloženo Srbiji višestruko vratiti, kako ekonomski tako i politički.

Expo 2027, beograd expo 2027, expo, ekspo 2027, ekspo, Belgrade EXPO 2027
foto: Privatna Arhiva

Ekonomista Miladin Kovačević saglasan je da će svi najavljeni projekti biti višestruko značajni za Beograd, ali i za celu Srbiju.

- Dvanaest milijardi evra, koliko će biti uloženo u sve projekte, zaista je ogromni novac, koji kada se ulaže, ne može da se apsorbuje za jednu godinu, ali u nekoliko godina može da se apsorbuje kao investicioni kapital. Sama izložba će omogućiti privlačenje kapitala iz sveta, pre svega iz Evrope, ali i iz Azije. Dakle, taj jedan kapitalni "šok" može promeniti grad radikalno, što bi, pre svega, značilo da prestonica popravi ne samo svoj pejzaž u pogledu raspoloživih zgrada, hotela itd. već i da na infrastrukturi uradi znatan napredak - navodi Kovačević za Kurir.

Miladin Kovačević, Usijanje dana
foto: Kurir

Veliki zamajac

On dodaje da Ekspo može da ubrza i izgradnju metroa, kao i dovršavanje obilaznice, ali i da poveća hotelske kapacitete, koji su trenutno nedovoljni, imajući u vidu rastući turizam.

- Sve u svemu, ovo će nam doneti lakši pristup kapitalu na finansijskim tržištima - zaključio je Kovačević.

Expo 2027, beograd expo 2027, expo, ekspo 2027, ekspo, Belgrade EXPO 2027
foto: Privatna Arhiva

I profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenjuje da nema dileme da će se sva najavljena ulaganja isplatiti.

- Pre svega, sama međunarodna izložba Ekspo je značajan događaj i njeno dobijanje je za Srbiju veliki rezultat, koji će imati pozitivan ne samo ekonomski efekat već će biti pozitivan i za imidž zemlje u svetu, imajući u vidu da će ljudi i preduzeća iz celog sveta doći u Beograd. Značajno je, takođe, što će biti izgrađena infrastruktura koja ostaje i omogućiće kvalitetniji život građana, a veliki značaj ima i činjenica da će se otvoriti još jedan industrijski prostor, i to u delu iz kojeg postoji veza s najvećim delom i Srbije i Evrope - kazao je Savić za Kurir.

Ljubodrag Savić
foto: Kurir tv

Kako je naveo predsednik Vučić u obraćanju javnosti, na području od 212 hektara biće izgrađen nacionalni stadion, komercijalni sadržaj, stambene jedinice od 1.500 stanova, koji će posle Ekspa biti dati na tender kupcima, objekti budućeg Sajma i Ekspo 2027. U okviru sajamskog prostora u kojem će sve države sveta imati priliku da se predstave, Srbija će imati paviljon koji će konstruisati domaće arhitekte, a gde će na najbolji način biti predstavljena naša zemlja.

Expo 2027, beograd expo 2027, expo, ekspo 2027, ekspo, Belgrade EXPO 2027
foto: Privatna Arhiva

- U okviru kompleksa vezanog za Ekspo 2027. vezana je i linijska infrastruktura, koja će obuhvatiti osam kilometara gradskih bulevara, nivelisanu petlju, odnosno nadvožnjak, planirani gasovod s mernom regulacionom stanicom i za nacionalni stadion i za sve ostale objekte. To su toplovod i hladovod. Hladovod predstavlja novi sistem za hlađenje i dosad u Srbiji nije primenjivan. Takođe, biće i urađena glavna merna regulaciona stanica i izgrađena železnica u okviru tog kompleksa - naveo je Vučić.

Novi izgled

Dodao je da će i lokacija Starog Sajma dobiti novi izgled.

Expo 2027, beograd expo 2027, expo, ekspo 2027, ekspo, Belgrade EXPO 2027
foto: Privatna Arhiva

- Veliku halu Republika Srbija zadržava i na tom prostoru biće napravljen veliki točak koji imaju svi veliki gradovi i koji će promeniti izgled tog dela grada i na reci Savi izgledati fantastično. Zone za investicije obuhvatiće 37,68 odsto, a javne površine 62,32 odsto - rekao je Vučić.

On je ukazao i da će nacionalni fudbalski stadion imati 52.000 sedišta i biće urađen po standardima UEFA, te da će biti gotov do jeseni 2026. Takođe, uradiće se napojni dalekovodi, trafostanice, pruge, gasovodi...

Expo 2027, beograd expo 2027, expo, ekspo 2027, ekspo, Belgrade EXPO 2027
foto: Privatna Arhiva

- Za samo dva meseca biće gotova železnička stanica Prokop, a Beogradska autobuska stanica biće završena do 2025. Biće izgrađen novi, veličanstven most na Savi, koji će biti nečujan. Stari most će imati upotrebnu vrednost i ideja je da spoji kraj Novog Beograda s početkom Zemuna s Velikim ratnim ostrvom i biće prava atrakcija za Beograd. Železnička stanica Novi Beograd će biti urađena za samo dve godine, a rekonstruisaće se stari Železnički most, koji će postati novi pešački most. Predviđeno je da tu budu i restorani i biće prostor namenjen najviše za mlađu populaciju. Takođe, biće rekonstruisan Vodotoranj, kao i stara železnička stanica, a na tom mestu nalaziće se Korunovićeva zgrada pošte - najavio je predsednik i istakao da će pre kraja 2028. biti otvorena i prva linija metroa.

Expo 2027, beograd expo 2027, expo, ekspo 2027, ekspo, Belgrade EXPO 2027
foto: Privatna Arhiva

Predsednik je kazao i da će u najvećih 14 gradova, posle Beograda, biti urađeno nešto više od 120 fasada po gradu, a u ostalim manjim gradovima 70 do 80 novih fasada, i to sve za manje od tri godine. Najavio je i projekat "Zaplovi Srbijom", koji predviđa 12 stanica na Dunavu, od kojih će prva biti otvorena u septembru u Zemunu, kao i pokretanje rečnog taksija i izgradnju prvog prirodnjačkog muzeja.

Planovi

Pet primarnih fokusa bitnih za razvoj

  • sva vozila u okviru izložbe Ekspo 2027. biće električna i bez vozača
  • izgradnja i proširivanje Biokampusa, koji će obezbediti posao za 5.000 naučnika
  • izgradnja naučno-tehnoloških parkova
  • izgradnja naučnog distrikta
  • razvoj veštačke inteligencije

Kandidatura Srbija pobedila u sva četiri kruga glasanja

U borbi za dobijanje domaćinstva Specijalizovane izložbe Ekspo 2027, Srbija je s temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" bila pobednica u sva četiri kruga glasanja na generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe. Izložba će trajati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine u kompleksu u Surčinu i ugostiće posetioce iz svih krajeva sveta.

BROJKE:

  • 212 hektara čini ceo prostor
  • 1.500 stambenih jedinica će biti izgrađeno
  • 52.000 sedišta imaće nacionalni stadion
  • 14 najvećih gradova dobiće rekonstrukciju po više od 100 fasada

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja