SADA ZABRANJUJU I KESE PO RADNJAMA I voće sada mora u nova pakovanja! Slamčice su već od papira, a i štapićima za uši stiže zamenu
Foto: Shutterstock

SADA ZABRANJUJU I KESE PO RADNJAMA I voće sada mora u nova pakovanja! Slamčice su već od papira, a i štapićima za uši stiže zamenu

InfoBiz -

Posle Hrvatske, i Slovenija je zabranila prodaju gotovo svih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Hrvatska je to uradila u regionu prva, a na crnoj listi se našlo mnogo toga, od slamčica, preko plastičnih čaša, tanjira, kašika i viljušaka, do štapića za uši...

I u Srbiji su plastične slamčice masovno počele da dobijaju zamenu, ali ne samo one. I sve to u cilju zaštite životne sredine što je dovelo do toga da pojedine zemlje kreću i u ukidanje kesa za voće.

Novi Zeland je postao prva zemlja na svetu koja je proširila zabranu upotrebe plastičnih kesa u supermarketima. Zabrana je proširena na tanke kese, koje se obično koriste za voće i povrće. Mera koja je stupila na snagu pre deset dana deo je šire vladine kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu. I sve to je trend koji je već postao globalan, trend kome se region već uveliko "priklanja", ali trend koji dolazi i u Srbiju.

U Hrvatskoj i Sloveniji nedavno su zabranjeni i plastični štapići za mešanje kao i plastične drške za balone, osim onih koje su namenjene za industrijsku upotrebu. Zabranjeno je i svo plastično posuđe, kao i štapići za uši osim onih koji se koriste u medicinske svrhe. Uredbom EU stopirana je i prodaja pakovanja hrane i pića od posebne plastike - preciznije ekspandiranog polistirena kao i okso-razgradive plastike.

Trgovci u regionu su zabranjenoj robi brzo našli zamenu, a praksa je slična i u Srbiji Tako u kafićima i restoranima umesto plastične slamčice dobijate papirnatu slamčicu. Ona je sada i šira od one na koju smo navikli, a česti komentari oni koji se sa njom prvi put susreću jeste da se topi u ustima.

Ista priča je i sa slamčicama koje su išle uz manja pakovanja mleka ili sokova. Zamenu istovremeno u komšiluku, ako već nisu dobili, dobiće i plastične viljuške, noževi i kašike.

Kazne za nepoštovanje propisa kreću se do 3.000 evra za izvršnog ili odgovornog vlasnika, do 5.000 evra za preduzetnike pa do 15.000 evra za pravna lica, navodi slovenačka agencija.

Kese, kesa
foto: Shutterstock

U Srbiji i čep ne može da se skine sa flaše

Srbija lagano postaje deo globalne priče. Prethodnih godina više puta se moglo čuti o pregovorima o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu. Bilo je reči i o pripremi sistema kada je u pitanju plastika i svega što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno povraćaja kaucije za plastične i staklene flaše, limenke… U sklopu cele te priče imamo i plastične flaše sa kojih ne može da se skine čep.

Na nivou EU cela priča je dobila okvir u februaru 2018. Evropska unija tada je postigla dogovor o zabrani korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu. Tadašnji savezni austrijski ministar za održivost i turizam Elizabet Koestinger u tvitu je napisala da je dogovor postignut opisujući to “prekretnicom u našim naporima da smanjimo plastični otpad”.

U Evropskoj komisiji kažu da su proizvodi od plastike koji su cilj novih mera EU "zaslužni" za čak 70 procenata ukupnog otpada pronađenog u morima. Dodaje se se da su Evropljani vema zabrinuti zbog uticaja plastike na njihovo zdravlje i životnu sredinu.

Plastični otpad, inače, poseban je problem u svetskim morima jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track