VUČIĆ: Kvote za izvoz čelika bile bi težak udarac; FABRICI: Da sačekamo odluku
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

zamolio eu da izađe u susret

VUČIĆ: Kvote za izvoz čelika bile bi težak udarac; FABRICI: Da sačekamo odluku

InfoBiz -

Predsednik Aleksandar Vučić još jednom je zamolio EU da izađe u susret Srbiji kada sutra bude odlučivala o kvotama za izvoz čelika, jer je to, ističe, za našu zemlju od ogromnog značaja, te da želi da veruje da će odluka biti pozitivna po Srbiju.

"Zamolio bih komesarku Sesiliju Malstrom, sa kojom će se i premijerka danas sastati, ali i Žan Klod Junkera i sve druge da izađu u susret Srbiji", rekao je Vučić nakon sastanka sa ambasadorima EU.

Kako je rekao, izašlo se u susret, u skladu sa sporazumom, tačnije "nategnutom" formulacijom Sporazuma o asocijaciji u pridruživaju, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu i izrazio nadu da i Srbija može da spada u tu kategoriju.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Ako ne po tom osnovu, onda po nekom drugom", rekao je Vučić i ponovio da bi kvote bile težak udarac za Srbiju.

Predsednik je ponovio da Srbija učestvuje sa 1,5 odsto u ukupnoj prozivodnji čelika u EU.

"To je mali broj, ali EU ima svoja pravila i nadam se da će razumeti našu molbu", podvukao je.

Ukazao je i da bi odlazak kineskog investitora iz Smedereva i zatvaranje Železare, značilo za 10.000-15.000 ljudi manje posla i to bi, ističe, bila katastrofa za srpsku ekonomiju.

"Nismo dotle stigli i nadam se da nećemo. Želim da verujem da će odluka biti pozitivna", podvukao je.

Vučić je pojasnio da se, kada je reč o kvotama za čelik, to pre svega tiče odnosa EU i Kine, ali da Srbija moli da budu uvaženi i njeni interesi, jer je naša ekonomija krhka.

Zahvalio je šefu EK što primećuje da srpska ekonomija raste, te ukazao da bi za još bolje rezultate i kreiranje ekonomskog ambijenta, potrebna podrška EU.

"Ako ikako mogu da, i pored pisama Junkeru i Merkelovoj, molim i sve prisutne ovde da utiču koliko mogu. Znam da je komesarka Malstrom samostalna u donošenju odluka, ali da zamolim i švedske prijatelje još jednom da prenesu naše molbe. Nama to mnogo znači i za srpsku ekonomiju bi to bio veoma težak udarac", poduvkao je Vučić.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je EU razumela značajn tog pitanja za Srbiju i njenu privredu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je rekao, Evropska komisija koja je zadužena za pitanje kvota za čelik je završila inicijalni deo istrage 4. januara i obavestila o tome Svetsku trgovinsku organizaciju i druge.

"To nije nešto što se tiče samo Srbije, već svih trećih zemalja, zemalja izvan EU. Mi pažljivo posmatramo ovo pitanje i EK će sigurno odgovoriti na nezavistan i nepristrasan način. Moramo da sačekamo odluku i odgovor Komisije", rekao je Fabrici.

Na to se Vučić nadovezao rečima: "Hvala Sem. Ja ništa ne razumem u skladu sa čim će, samo se nadam da će da bude u redu. Za mene je samo rezultat važan".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja