SPOR OKO VLASNIŠTVA: Sud prodaje tuđu imovinu
Foto: Reuters

Inđija

SPOR OKO VLASNIŠTVA: Sud prodaje tuđu imovinu

InfoBiz -
Sudija naložio prodaju hladnjače „Eskimo S-produkt“ radi isplate duga radnicima, iako je taj objekat prethodno prešao u vlasništvo AIK banke

BEOGRAD - U Srbiji je sve moguće, pa čak i da sud proda tuđu imovinu. To potvrđuje primer iz Inđije, gde je za danas, po nalogu Osnovnog suda, zakazana prodaja opreme hladnjače firme „Eskimo S-produkt“ radi namirenja zaostalih zarada zaposlenima, iako je ta hladnjača još od septembra 2014. u vlasništvu AIK banke.Kako je do ove papazjanije došlo, verovatno će se utvrditi u nekom novom sudskom postupku, ali je izvesno da će se greška administracije, koja nije na vreme dostavila zabelešku o promeni vlasništva, obiti o kasu AIK banke. Ova banka je, kako saznajemo, od 2011. imala uspostavljenu hipoteku na hladnjači „Eskimo S-produkta“, uključujući i sve njene sastavne delove, jer je to bio zalog za odobreni kredit.Pošto ova firma nije na vreme vratila dug po zaduženju, banka je 2. septembra 2014. upisala zabeležbu hipotekarne prodaje u nadležnom katastru i od tada je dužniku zabranjeno raspolaganje hladnjačom. Nakon toga banka je u postupku vansudske prodaje, po Zakonu o hipoteci, 26. decembra 2014. preuzela hladnjaču umesto ispunjenja duga što je i konstatovano zapisnikom. Za sud ta promena vlasništva izgleda nije bila merodavna, pa je sudija Osnovnog suda u Staroj Pazovi Nikola Preočanin zaključkom od 23. januara zakazao za danas licitaciju delova hladnjače kako bi radnici koji su tužili „Eskimo S-produkt“ zaostala primanja naplatili iz naše imovine - tvrdi naš sagovornik iz AIK banke.

Sudija savetuje bankuDOSTAVITE DOKAZ O VLASNIŠTVUPomenuti sudija Nikola Preočanin potvrdio je za Kurir da je doneo rešenje o prodaji sporne hladnjače, ali tvrdi da nije bio upoznat da je imovina „Eskimo S-produkta“ prešla u posed AIK banke.Grupa radnika tužila je „Eskimo S-produkt“ za neisplaćene zarade, a ja sam naložio da im se dug isplati prodajom imovine. Sudski izvršitelj popisao je imovinu tuženog, uključujući i hladnjaču, bez napomene da je ona sad u tuđem vlasništvu. Ako je to tako, banka danas odmah treba da dostavi sudu podnesak kako bi se zaustavila prodaja - kaže Preočanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track