PRAVAC ČIKAGO: Posle 12 godina otvorena vrata aviokompanijama da lete ka SAD
Foto: Rojters

Dobra vest

PRAVAC ČIKAGO: Posle 12 godina otvorena vrata aviokompanijama da lete ka SAD

InfoBiz -
Kategorija 1 podrazumeva da su ispunjeni svi uslovi iz oblasti vazduholovne bezbednosti da bi bi moglo da se aplicira za dobijanje dozvola

BEOGRAD - Srbija je od Američke federalne vazduhoplovne administracije (FAA) dobila dozvolu za letove do SAD od druge polovine 2015. godine čime su posle 12 godina otvorena vrata aviokompanijama da apliciraju za direktan let do destinacija u SAD.

V.d. direktor Direktorata za civilno vazaduhoplovstvo Srbije Milan Živanović rekao je rekao da je to dobra vest i za Er Srbiju i Direktorat što su posle 12 godina konačno dobili kategoriju 1, koja podrazumeva da su ispunjeni svi uslovi iz oblasti vazduholovne bezbednosti da bi bi moglo da se aplicira za dobijanje dozvola."Sada su nam posle toliko godina otvorena vrata da kompanije mogu da apliciraju za direktan let do SAD, a procesu dobijanja dozvole prethodio je jedan veoma težak i prilično obiman posao strucnih službi i visoko obrazovanih ljudi", rekao je Živanović.

Visoka ocena za kategoriju 1 najbolji je dokaz da je u oblasti aviosaobrahaja Srbija u rangu ne samo evropskih, već i američkih standarda. "To je najvažniji i najteži uslov, a dodatni uslovi su proceduralne prirode", rekao je Živanović dodajući da se očekuje da će specijalizovana američka agencija doći da proveri nivo bezbednosti aviokompanija. Takođe se kako je rekao, očekuje potpisivanje novog bilateralnog sporazuma u oblasti vazdušnog saobraćaja između Srbije i SAD i on je u najvećoj mogućoj meri usaglasen.

Prva destinacija ka kojoj bi mogli da putnici da idu je Čikago, a potom i Njujork, Los Anđeles gde je i srpska dijaspora najbrojnija, rekao je Živanović.Do 1992. je postojala mogućnost direktnih letova od SAD, ali su letovi obustvljeni zbog sankcija.Dobijanje kategorije 1 je podrazumevalo čitav niz provera u obalsti vazduhoplovne bezbednosti - regulative, nadzora, organizacija i inspekcija, što je sve u nadležnosti Direktorata.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da dobijanje dozvole za direktne letove između Srbije i SAD posle dvadesetogodišnje pauze predstavlja potvrdu najviših standarda u vazdušnom saobraćaju, koji je ostvaren uz veliko angažovanje svih preduzeća i institucija iz sistema vazdušnog saobraćaja.U procesu dobijanja kategorije 1 za letove između Srbije i SAD bili su angažovani svi vazduhoplovni subjekti iz sistema vazdušnog saobraćaja Ministarstva - Aerodroma "Nikola Tesla", Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Direktorata civilnog vazduhoplovstva.Zbog ekstremno frekventnog i kompleksnog vazdušnog saobraćaja, Federalne vazduhoplovne vlasti SAD (FAA) spadaju među najzahtevnije u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track