Za evro u ponedeljak 114,05 dinara

NBS zauzdava rast dinara

Za evro u ponedeljak 114,05 dinara

InfoBiz -
Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao 0,1 odsto i iznosi 84,6977

BEOGRAD - Dinar će u ponedeljak, 18. novembra, ponovo stagnirati prema evru, uz intervenciju centralna banke koja je kupila 10 miliona evra, tako da će zvanični srednji kurs biti 114,0515 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Od početka godine, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 365 miliona evra, računajući i današnju intervenciju, i prodala 425 miliona evra, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Povodom velike kupovine deviza od 100 miliona evra na deviznom tržištu, obavljene u četvrtak, guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je jačanje kursa dinara prema evru posledica povećanog interesovanja stranih investitora za ulaganje u dinarske hartije od vrednosti, prisutnog od oktobra.Na to je sa jedne strane uticala odluka

Evropske centralne banke da smanji osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,25 odsto, čime je za strane investitore povećana atraktivnost ulaganja u tržišta zemalja u razvoju, sa višim stopama prinosa, objasnila je Tabaković.

Sa druge, na to su uticala i poboljšana makroekonomska kretanja u Srbiji, pre svega, smanjivanje inflacije i donošenje vladinih mera na planu fiskalne konsolidacije, rekla je Tabaković. Ona je u pisanoj izjavi istakla da je NBS u cilju stabilizacije deviznog tržišta od oktobra kupila ukupno 265 miliona evra.

NBS je juče na međubankarskom deviznom tržištu kupila 100 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, što je najveća dnevna intervencija do sada na strani kupovine deviza. "Prateći signale tržišta, reagovali smo odlučno, ali odmereno da bismo obezbedili stabilnost deviznog tržišta, ne ugrožavajući pri tome princip slobodnog funkcionisanja tržišta", rekla je Tabaković. Nacionalna valuta će danas prema zajedničkoj evropskoj biti za 0,1 odsto slabija nego pre mesec dana, a 1,6 odsto slabija nego pre godinu dana.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao 0,1 odsto i iznosi 84,6977. Dinar je prema dolaru 0,5 odsto slabiji na mesečnom nivou, a 4,4 odsto jači na godišnjem nivou. Dinar je ove godine bio najjači 30. aprila, kada je evro vredeo 110,5426 dinara, a najslabiji 22. septembra, kada je kurs iznosio 115,2574 dinara za evro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track