OD PRIRODE NA DAR

KAD IZAĐEŠ, ZARADIŠ, KAD SI U KUĆI, NEMA NIŠTA! Sve što priroda podari na Vlasini, Vidica spakuje u tegle, a za ovim proizvodom svi su poludeli

Kurir


Sokovi, kompoti, slatka, džemovi koje proizvodi Vidica Kovandžić sa svojom porodicom u poljoprivrednom gazdinstvu "Kovandžić" u okolini Vlasinskog jezera u opštini Surdulica posebni su po tome što su napravljeni od ručno ubranih borovnica, malina, kupina, šipurka na obroncima planine Vlasine.

Sve što zajednički uberu ruke ovih vrednih ljudi, sami i prerade pa se sa teglicama punim prirodnih proizvoda pojavljuju na različitim turističkim manifestacijama i sajmovima etno hrane.

Vidica Kovandžić sa Vlasinskog jezera Foto: Slavica Čolić

- Porodično se bavimo ovim 15 godina. Uključeni smo svi, suprug, dva sina, jedna snaja i ja. Sami beremo voće na Vlasini i u okolini, sami proizvodimo i sami prodajemo. Radimo od proleća i pravimo proizvode do kasno u jesen, ali pošto sve sami i prodajemo sezona nam se bukvalno i ne završava jer je Vlasina turističko mesto. Ljudi ne dolaze samo na letovanje, već i na zimovanje jer su zime na Vlasini jako lepe. Imamo na Vlasini etno pijacu i lepe etno kućice u kojima tokom cele godine prodajemo naše proizvode - počinje priču za Kurir Biznis Vidica Kovandžić.

U širokom asortimanu proizvoda koje je izložila na 18. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu Vidica ima i proizvode od dunje, trešnje, kajsije i šipurka, a tu je i slani program u kome se naročito ističe ajvar sa vrganjem.

etno hrana, etno proizvodi, tegle, slatka, džemovi Foto: Slavica Čolić

- Divlji šipurak sa planine je jako lep. Ljudima je privlačno i ovo slatko od mladih borovih šišarki koje ljudi kupuju i kao lek protiv bronhitisa i otežanog disanja. Imamo i teglice sa lešnikom, bademom, orahom i suvim tropskim voćem zalivene medom. Bavimo se i proizvodnjom ajvara, raznih salata, pinđura, papričica punjenih sirom. Ljudima je interesantan ajvar sa vrganjima - kaže Vidica.

PRODAJE I BILJNE SIRUPE

Među mnoštvom proizvoda koje sprema sa svojom porodicom posebno mesto pripada sirupima od šumskih malina, kupina, borovnice, ali i različitih lekovitih trava.

- Sirup od šumske maline je posebnog ukusa i mirisa. Lepi su i biljni sokovi od majčine dušice, zove, koprive, dvilje nane. To su letnji sokovi, tipične limunade, ali fantastičnog su ukusa - ističe Vidica.

 Zavisno od vrste voća i povrća i veličine pakovanja razlikuju se i cene Vidičinim etno proizvoda.

- Tegla ajvara od 720 ml je 800 dinara i imamo tri vrste, slatki, ljuti i sa vrganjima. Džemovi i slatka su od 400 do 800 zavisno od voća i pakovanja. Tegla papričica punjenih sirom košta 700 dinara. Sirupi koštaju 800 dinara po litru, ali od jedne flaše može da se napravi šest- sedam litara rastvorenog soka - ističe Vidica.

Ajvar, tegle, zimnica, etno hrana Foto: Slavica Čolić

Ova vredna dama kaže da od ovog posla ne može da se živi, ali može lepo da se dopuni budžet.

- Sad ne radimo svaki dan, ali može da se zaradi. Kad izadeš, zaradiš, kad si u kući, ne zaradiš. Gore na Vlasini imamo dosta stranaca, pošto nam je Bugarska u komšiluku dolazi nam dosta Bugara, Makedonaca, ali nam dolaze i Turci. Na Vlasini se održavaju razne sportsko-rekreativne manifestacije, pa nam dolaze gosti sa strane. A turisti kupuju sve jer znaju da je sve prirodno, čisto i zdravo - ponosna je na svoje proizvode Vidica.