DRAGAN KORISTI JEDAN TRIK DA BI BOLJE PRODAO SVOJE POVRĆE: Tako doskoči mušterijama i ono stiže na njihovu trpezu baš kada im zatreba

Shutterstock

U kikindskim plastenicima trenutno je aktuelna proizvodnja zelena salate, tako da će do Nove godine ona biti spremna za sečenje i prodaju. Međutim, poljoprivrednici se, kako bi ona bila spremna znatno kasnije, kada je i potražnja veća, snalaze na razne načine. Posebnu ulogu u tome ima sadnja luka

Kikindski povrtari u ovom periodu godine najčešće obilaze zasađenu zelenu salatu, koja se očekuje da će biti spremna za sečenje oko Nove godine. To ne odgovara pojedinim poljoprivrednicima poput Kikinđanina Dragana Vukobrata koji posebnim metodama sprečava njeno brže sazrevanje kako bi za plasman bila spremna tek kasnije kada je potražnja za salatom veća.

- Neko rasađuje još uvek, neko je već završio, dok oni koji je sade u dvorištu mogu to da učene kada hoće. Ja ostavljam otvorena vrata na plasteniku. Danas je toplo, vetar duva, juče su bila tri stepena ispod nule tako da nisam zatvarao plastenike da bih spustio što više temperaturu - priča Dragan Vukobrat, povrtar iz Kikinde.

Rojters 

Kako bi na najbolji način kontrolisali korišćenje agril zaštite u proizvodnji salate, koja temperaturu podiže oko pet stepeni, mnogi sade luk, koji tako postaje prirodni držač agrila na određenoj visini, a kasnije i dodatni proizvod na pijaci.

- Imam dva reda salate, dok u dva reda zasadim luk koji bude viši od salate tako da ne moram za agril da stavljam žice nego ga kao držače koristim kako ne bi agril oštetio salatu ako se potpuno spusti na salatu - dodaje Vukobrat.

Ukoliko uspeju u svojoj misiji i zelenu salatu plasiraju tek u februaru, kikindski povrtari tada će započeti proizvodnju paprike, a planiraju i ponovo da se posvete proizvodnji kornišona, koja se ove godine pokazala kao odlično rešenje.

biznis.kurir.rs/RTV