BUGARI PREUZIMAJU 11 KRALJEVAČKIH APOTEKA: Gotovo 3 miliona ljudi pazari kod njih, a planiraju otvaranje novih prodajnih mesta širom Srbije

Shutterstock

Bugarska kompanija Sopharma Trading saopštila je da je njena srpska filijala kupila kompaniju koja, kako je navedeno, upravlja portfelijom od 11 apoteka u rejonu Kraljeva. Ova akvizicija je deo strategije kompanije za razvoj maloprodajnog segmenta u Srbiji, prenosi FFBH, vodeći bugarski provajder brokerskih usluga.

Sopharma Trading je jedinica bugarskog proizvođača farmaceutskih proizvoda Sopharma, a njenim akcijama trguje se na bugarskoj berzi. Posluje u Bugarskoj, Srbiji i Belorusiji.

U junu ove godine, osam lokala Apotekarske ustanova Kraljevo (koje su vlasništvu Grada), zakupio je na 10 godina konzorcijum AU Great Pharmacy Loznica i AU Filly Farm Velika Plana, po ceni od ukupno 721.000 dinara. Prethodno su, nezadovoljni odlukom o davanju apoteka u zakup, zaposleni Apotekarske ustanove Kraljevo pokrenuli zvaničan postupak za prikupljanje 10.000 potpisa neophodnih za raspisivanje referenduma na kojem bi građani Kraljeva trebalo da se izjasne o sudbini ovog preduzeća.

Shutterstock 

Apotekarska ustanova Kraljevo postoji 150 godina, ima 31 apoteku i zapošljava 97 diplomiranih farmaceuta i farmakologa, galenički pokrivajući potrebe i Raške i Vrnjačke Banje.

Sopharmacy koncept obuhvata više od 200 apoteka na više od 40 lokacija širom Bugarske. Svakog meseca, više od 1,7 miliona kupaca koristi usluge fizičkih prodajnih mesta, dok onlajn apoteka prima više od milion posetilaca mesečno. Kompanija planira da u narednim mesecima otvori dodatne apoteke u Srbiji, ciljajući dugoročno širenje u našoj zemlji.

Biznis.kurir.rs/Ekapija