PROJEKAT 'JADAR' DONEO BI BUDŽET OD 180 MILIONA € GODIŠNJE: Stalni zaposleni bi radili za više od 1.000 € mesečno, a bilo bi otvoreno preko 20.000 radnih mesta

Shutteratock

Diskusije o mogućem uticaju projekta "Jadar" na ekonomiju uglavnom se svode na rudnu rentu i druge budžetske prihode, pri čemu se zanemaruje šira slika ekonomskih benefita. Važno mesto u toj perspektivi zauzimaju nova radna mesta, koja bi se otvorila ne samo u rudniku i procesnom postrojenju već i u povezanim investicijama koje litijum kao strateški resurs 21. veka može da privuče.

A kako su u pitanju visokokvalifikovana radna mesta, Srbiji se pruža šansa da bude prepoznata kao solidna baza za inovacije i razvoj.

Najveća industrijska grinfild investicija u istoriji Srbije, vredna 2,55 milijardi evra, direktno bi kreirala 3.500 radnih mesta tokom faze izgradnje, dok bi u fazi poslovanja stalno bilo angažovano 1.300 zaposlenih s prosečnom platom od preko 1.100 evra mesečno, što je znatno iznad proseka u zemlji.

To je prilika za lokalno stanovništvo da stekne nove veštine, koje će ih učiniti konkurentnijim i na globalnom tržištu rada, pokazuje studija procene ekonomskog uticaja koju je izradila "Ergo stratedži grupa".

Koja zanimanja će biti u fokusu?

Tokom izgradnje biće potreban širok spektar stručnjaka, od građevinskih inženjera, tehničara i električara do projektnih menadžera, mašinaca i logističara. Radnici će biti angažovani na kompleksnim infrastrukturnim radovima, postavljanju najnovijih industrijskih postrojenja i održavanju visokih standarda bezbednosti.

Ovaj period izgradnje takođe otvara prostor za angažovanje brojnih domaćih dobavljača i uslužnih delatnosti, koje će podržavati logistiku i svakodnevne potrebe velikog industrijskog projekta.

Shutterstock 

U operativnoj fazi fokus će biti na visokokvalifikovanim stručnjacima u oblasti rudarenja, geologije, prerade minerala, zaštite životne sredine, kao i na stručnjacima za tehnološka rešenja. "Jadar" planira korišćenje najnovijih tehnologija za eksploataciju i preradu litijuma, što znači da će radna snaga morati da se prilagodi zahtevima visoke tehnološke kompleksnosti.

U rudniku i postrojenju za preradu jadarita radili bi građani Srbije, osim na manjem broju radnih mesta za koje ovde ne bi bilo moguće pronaći stručan kadar. Projekat bi doneo raznolike mogućnosti za zaposlenje, naročito za stanovništvo lozničkog kraja, gde je stopa nezaposlenosti viša nego u mnogim drugim delovima Srbije.

20.000 radnih mesta u lancu e-mobilnosti

Angažovanje na projektu će doprineti razvoju i unapređenju veština koje se mogu preneti na druge rudarske ili industrijske projekte i na taj način dugoročno unaprediti znanja i veštine. Na taj način projekat donosi prednosti indirektnog zapošljavanja u lancu e-mobilnosti, koji bi mogao da se razvije na bazi litijuma.

Očekuje se, naime, da bi "Jadar" mogao privući dodatne investicije u prateće industrije, poput proizvođača katoda i baterija za električna vozila, čime bi indirektno podržao otvaranje preko 20.000 novih radnih mesta.

Što je još važnije, građenje ovih kompleksnih veština može da promeni trenutnu percepciju Srbije kao privlačne investicione destinacije zbog niskih zarada radnika u okruženje koje deluje podsticajno na istraživanja, razvoj i inovacije, navodi se u studiji "Ergo stratedži grupe", renomirane kompanije koja je specijalizovana za analizu tržišta, strateško savetovanje i ekonomsku procenu projekata u oblastima rudarstva, energetike i infrastrukture.

Saradnja sa obrazovnim institucijama

Kako bi se osiguralo da postoji dovoljan broj kvalifikovanih stručnjaka tokom višedecenijskog rada rudnika i fabrike procesnog postrojenja, predviđena je bliska saradnju sa fakultetima, tehničkim školama i istraživačkim institutima. Ova saradnja omogućila bi mladim inženjerima i naučnicima da stiču znanje iz prve ruke, kroz praksu u modernom rudniku.

Takođe, otvorile bi se prilike za stipendiranje talentovanih studenata i postdiplomaca, kao i za realizaciju istraživačkih projekata koji će doprineti razvoju novih tehnologija u eksploataciji litijuma.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je da bi projekat "Jadar" doneo mnogo veću korist od čistih prihoda u budžet, koji su takođe značajni - iznosili bi preko 180 miliona evra godišnje samo na ime poreza i rudne rente. Rudnik litijuma, po oceni ekonomista, ima potencijal da oblikuje novu budućnost Srbije kao zemlje koja se oslanja na inovacije, visokokvalifikovanu radnu snagu i modernu industriju. Naravno, pod uslovom da kompanija "Rio Tinto" dokaže da se projekat može realizovati bezbedno po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

BiznisKurir.rs