SVI PRIČAJU O KREDITNOM REJTINGU SRBIJE, EVO ŠTA ON ZNAČI OBIČNOM ČOVEKU! Ako naša zemlja popravi imidž, to će nam doneti 2 velike prednosti

Ključne prednosti - jeftinije zaduživanje u inostranstvu i lakše privlačenje stranih investicija

Shutterstock

 Kada bi Srbija dobila investicioni rejting, što bi u narednom periodu moglo da se dogodi, to bi joj donelo više benefita, od kojih su najznačajniji veći priliv stranih investicija i smanjenje kamatnih stopa na zaduživanje u inostranstvu, samatraju analitičari.

Naime, Srbija u poslednje vreme napreduje kod agencija koje mere kreditni rejting zemalja, pa je kod dve agencije "Fitch" i "Standard & Poor's" došla na korak do investicionog rejtinga, dok je kod treće "Moody's" na dva koraka od tog cilja.


Rejting agencija "Fitch" je početkom avgusta povećala izglede Srbije za dobijanje rejtinga investicionog ranga sa stabilnih na pozitivne, uz zadržavanje rejtinga na nivou BB+.

NBS: POZITIVNI EFEKTI PO EKONOMIJU I GRAĐANE

U Narodnoj banci Srbije za Kurir kažu da je "sticanje statusa zemlje sa kreditnim rejtingom investicionog ranga veoma važno, jer bi generisalo niz pozitivnih efekata po našu ekonomiju i građane".

- Smanjenje premije rizika naše zemlje automatski bi značilo smanjenje premije rizika za sve ostale ekonomske učesnike. Drugim rečima, to bi omogućilo povoljnije uslove finansiranja kako za državu, tako i za domaća preduzeća i građane. Takođe, povećanje atraktivnosti naše zemlje za ulaganja što bi omogućilo dodatni priliv kapitala u Srbiju, povećanje obima investicija, uz proširenje baze investitora koji ulažu u našu zemlju, jer bismo na taj način privukli i one najkonzervativnije investitore, koji ulažu isključivo u zemlje investicionog ranga. Bolji uslovi finansiranja i povećanje investicija vodilo bi ubrzanju ekonomskog rasta, uz kreiranje novih radnih mesta i, kao rezultat, rast životnog standarda - ističu u NBS.

 Ranije, u aprilu ove godine, rejting agencija "Standard & Poor's" (S&P), povećala je izglede Srbije za povećanje kreditnog rejtinga. I kod ove agencije Srbija je na nivou BB+.

Sledeći rang kod ove dve agencije je BBB, kojim bi se naša zemlja svrstala u grupu zemalja s visokom izvesnošću ulaganja.

Što se tiče agencije "Moody's" ona je, takode, poboljšala izglede Srbije za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, ali je kreditni rejting Srbije zadržan na nivou Ba2. Da bi naša zemlja došla do investicionog rejtinga, potrebno je prvo da dode na nivo Ba1, koji je u ravni sa rejtigom BB+, koji imamo kod ostale dve agnecije, a zatim da pređe na još jedan nivo više, odnosno na nivo Baa3.

Dobijanje investicionog rejtinga, prema rečima brokera Branislava Jorgića, na međunarodnom planu povećava zainteresovanost investitora za ulganje u Srbiji, dok sa druge strane omogućava zaduživanje zemlje u inostranstvu po povoljnijim kamatnim stopama.

Screenshot 

 - To bi značilo da su investicione rejting kuće procenile da ulaganje u Srbiju postaje bezbednije sa ekonomskog i političkog aspekta i budućnosti razvoja ekonomije u Srbiji, a konrkenta posledica toga bi mogao da bude povećan priliv inostranog kapitala u Srbiju i smanjenje kamatnih stopa kod zaduživanja Srbije u inostranstvu. Sa unturašnjeg aspekta efekti su praktično isti. Domaći investitori bi konfornije donosili odluke u ulaganju u Srbiju, a povećanje rejtinga stimuliše one koji investiraju u inostranstvu na investicione aktivnosti u samoj zemlji. Kad govorimo o kamatama, to neće diretko uticanti na povećanje i smanjenje kamatnih stopa na našem tržištu, ali na međunarodnom kad uzimamo kredite, zavisno od nivoa rejtinga oni su jeftiniji ili skuplji. Ako se rejting povećava to znači smanjenje kamatnih stopa prilikom zaduženja - objašnjava Jorgić.

On dodaje da se ništa ne događa preko noći, ali da će to biti trend.

- Kao što imao trend rasta rejtinga tako ćemo imati i trend pada kamatnih stopa po kojima se Srbija zadužuje u inostranstvu. Ali to zavisi i od međunarodnih okolnositi, da li na svetskom trtžištu kamate rastu ili padaju - kaže Jorgić.