Foto: Shutterstock

CENE KAFE, ČAJA I ČOKOLADE OTIŠLE U NEBESA! Sve rezultat greške stručnjaka, nisu predvideli jednu stvar - novčanici sve prazniji

Novčanik

Veleprodajne cene u Nemačkoj u avgustu su pale za 1,1 odsto međugodišnje, najbržim tempom za poslednja četiri meseca, objavio je danas nemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Kako se navodi, veleprodajne cene u Nemačkoj su u padu već 16 meseci zaredom, a julski pad je bio znatno skromniji i iznosio je 0,1 odsto.

Veleprodajne cene gvožđa, čelika i poluproizvoda od crnih metala su u avgustu pale za 6,5 odsto međugodišnje, a cene hemijskih proizvoda za 5,8 odsto.

Nasuprot tome, poskupeli su kafa, čaj, kakao i začini 19,6 odsto međugodišnje, rude obojenih metala, obojeni metali i poluproizvodi od obojenih metala 14,7 odsto, šećer, konditorski i pekarski proizvodi 9,3 odsto, duvanski proizvodi 5,2 odsto.

Na mesečnom nivou su avgustovske veleprodajne cene u Nemačkoj pale za 0,8 odsto, u suprotnosti sa očekivanjima stručnjaka koji su predviđali rast za 0,1 odsto.

biznis.kurir.rs/Destatis